„Зоранов брк“ додељен Бранку Видаковићу, а Вањи Ејдус Награда за глумачку бравуру „Зоран Радмиловић“

У оквиру 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“, синоћ се зајечарској публици представило Народно позориште из Београда са представом „Није смрт бицикло (да ти га украду)”.

Комад је, по тексту Биљане Србљановић, режирао Андреј Носов.

Публика је имала прилику да се на позорници сретне са изопаченом и преситом децом, недораслим средовечним слабићима, самозаљубљеним политичарима, као и мајкама и очевима спремним да и у својој кући ходају по лешевима. Судбине ових људи и мали породични паклови у које су себе заробили, само наизглед неповезани и одвојени једни од других, укрштају се и преплићу у току радње, стварајући једну циничну и узнемиравајуће истиниту слику друштва у коме живимо.

Жири је за добитника награде за глумачку бравуру „Зоранов брк“ у овој представи прогласио Бранка Видаковића за улогу Тате. Према његовим речима, представа „Није смрт бицикло (да ти га украду)” буди емпатију, подсећа нас на наше рањивости, на недостатак нежности, на непотребне грубости.

„Биљана Србљановић је писац који углавном пише о себи. Наше су породице углавном дисфункционалне. О томе се мало пише, а Биљана је направила целу драму да би расправила са својим оцем своје унутрашње емотивне тренутке. На генералној проби се заплакала, што значи да смо успели да причу изнесемо онако како је замислила. Оно што је кључно за ову представу је да сваки човек може да се препозна у овом комаду, у свакој сцени у сваком лику. Ја сам врло поносан на ову награду коју сам добио вечерас и ето коначно да и ја у својој колекцији награда добијем један ‘Брк’ и то не било који већ Зоранов брк“, рекао је глумац Бранко Видаковић.

У својој глумачкој креацији доминирала је и Вања Ејдус играјући улогу ћерке Надежде.

„Редитељ нам је тражио да играмо интимно, филмски, и нама је било лепо да будемо близу једни другима. Сигурна сам и да вечерас нисмо изашли из тог кључа, да смо се добро чули, и да је публика препознала шта смо хтели да им поручимо. Представа је зачињена музиком коју је волео отац Биљане Србљановић. Овај комад и јесте био инспирисан њеним личним односом са својим оцем, и ја мислим да смо успели да одговоримо на задатак. Представа и јесте ту да нас подсети на те неке ствари, на љубав, на оно што нам недостаје можда највише у овом тренутку“, рекла је глумица Вања Ејдус.

О раду са редитељем Андрејем Носовим говорила је уметнички директор Народног позоришта Молина Удовички Фотез.

„Носов је диван редитељ и мислим да је пре свега направио изванредну поделу у односу на ансамбл нашег позоришта који је заиста велики. Оно што је овде било суштински битно за представу је да се добро уреде односи између ликова. Представа има посебан печат јер је све писано као алегорија, али ту има много простора да се човек глумачки, уопште позоришно размашта“, казала је уметнички директор Молина Удовички.

У представи „Није смрт бицикло (да ти га украду)” поред Бранка Видаковића и Вање Ејдус играју: Ненад Стојменовић, Нина Нешковић, Милош Ђорђевић, Сузана Лукић, Драгана Варагић и Петар Стругар. Драматург представе је Ђорђе Косић, сценограф Зорана Петров, костимографи Марија Марковић Милојев и Петра Фотез, композитор Драшко Аџић, а Марија Миленковић била је задужена за сценски покрет.

Жири у саставу Владимир Ђуричић – директор Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, Александар Гајин – драмски уметник и Александар Милосављевић – позоришни критичар, одлучио је да Награду за глумачку бравуру „Зоран Радмиловић“ на овогодишњем 69. Стеријином позорју, додели Вањи Ејдус за улогу Елизабете Медаковић у представи Народног позоришта из Београда „Очеви и оци“ према истоименом роману Слободана Селенића. Вањи Ејдус је награда уручена синоћ, након представе „Није смрт бицикло (да ти га украду)“. Председник жирија Владимир Ђуричић уручио је Вањи уметничку слику, портрет са њеним ликом, аутора Мирољуба Сретеновића, који је један од наших најбољих портретиста. Члан жирија Александар Милосављевић уручио је награђеној глумици керамичку статуету Зорана Радмиловића.

На сцени зајечарског позоришта пете фестивалске вечери биће представа „Смрт на допусту“, Сатиричког казалишта Керемпух из Хрватске. Почетак је од 20:00 сати.