Здраве навике које ће вам помоћи да победите пролећни умор

Уморна девојка зева
Фото: Shutterstock, илустрација

Пролеће је званично стигло и након дуге и монотоне зиме, заиста нас радује да су дани ведри и сунчани и да је заиста право уживање провести поподне у природи. Међутим, с првим данима пролећа, стигло је и оно што нас баш толико и не радује — пролећни умор, који нас спречава да будемо продуктивни и одузима нам енергију, која нам је заиста потребна, како бисмо све обавезе обавили на време и са осмехом уживали у сваком дану пролећа.

Пролећни умор препознаћете по малаксалости, која вас чини способним једино за целодневно излежавање, а којој не можете наћи адекватно оправдање. Велики број људи пати од метеоролошких тегоба, па сваку промену времена осети као драстичну промену у свом организму.

Осим малаксалости, пролећни умор изазива и поспаност, раздражљивост, нагле промене расположења и пад имунитета. С обзиром да је пролећни умор готово немогуће избећи, на нама је да га спремни дочекамо и што безболније пребродимо.

Постоји неколико веома здравих метода, које ће наш организам припремити да се што боље суочи са последицама умора, а једна од првих је промена начина исхране.

Након исхране, коју смо преферирали током зиме, а која је изузетно тешка, време је за лагану исхрану, засновану на сезонским намирницама, помоћу које ћемо лакше пребродити умор, који нам је дошао с пролећем.

Током пролећа, исхрана би требало да се базира на свежем поврћу, воћу, а када је месо у питању, препоручује се грилована пилетина, која је одличан извор протеина.

Алтернатива масним и зачињеним супама, које смо конзумирали током зиме, свакако су укусни и здрави потажи, који ће вам дати потребну дозу енергије и повећати осећај ситости.

Газирана пића замените свеже цеђеним соковима и укусним смутијима, који ће вашем организму побољшати имунитет и повећати ниво енергије, па ћете на тај начин барем на кратко осетити да сте се решили умора, који вас из дана у дан све више исцрпљује. Не заборавите и да организму пружите хидратацију и унесете неопходну количину воде свакодневно.

Поред здраве исхране, време је да активним тренинзима покренете ваш метаболизам, али и организам.

Да бисте овој врсти умора стали на крај, важно је да свом организму приуштите и осам сати здравог и квалитетнијег сна.

Ако уведете ове мале и здраве промене, умор ће проћи готово неприметно, а ви ћете бити енергични и полетни, па ћете са уживањем дочекати сваки нови дан пролећа!

 

Извор: lepotaizdravlje.rs