Тимочка КрајинаЗајечарЗавршена 11. манифестација традиционалног народног стваралаштва „Башта Балкана” у Великом Извору

Завршена 11. манифестација традиционалног народног стваралаштва „Башта Балкана” у Великом Извору

Завршена 11. манифестација традиционалног народног стваралаштва „Башта Балкана” у Великом Извору

У Великом Извору код Зајечара, синоћ је завршена 11. дводневна манифестација традиционалног народног стваралаштва „Башта Балкана”.

И другог дана смотре организована су бројна такмичења, дечји маскенбал и богат културно-уметнички програм у коме су учествовали КУД-ови из Великог извора, Халова, Вражогрнца, Гамзиграда, Рготине, Градскова, Грлишта, Шљивара, Звездана, Дубочана и ФСДР „Јовица Јоца Михаиловић” из Зајечара.

Први пут је на „Башти балкана” организовано такмичење сеоских културно-уметничких друштава са територије град Зајечара. Победник је КУД „Стојан Николић Чиле” из Великог Извора.

Награда за најбољи изворни сплет припала је КУД-у „Градец” из Градскова, а награду за најбољу кореографију освојио је КУД „Зоран Гајић” из Рготине. Најбољи коловођа је Михајло Илић, а најбољи кец Ена Николић, обоје из КУД-а „Зоран Гајић” из Рготине.

За „Лепотицу Баште Балкана” изабрана је Мина Петровић из Халова, прва пратиља је Андреа Јовановић из Звездана, а друга пратиља је Ива Михајловић из Зајечара, бивша државна првакиња и вицешампион Европе 2021. године у каратеу.

Победник такмичења у кувању гулаша је екипа „Три брата”, победник трке са млекарским кантама је у категорији мушкараца Александар Младеновић, а у категорији жена Виолета Брадић Добросављевић, обоје из Великог Извора.

Подсетимо, ове године „Башта Балкана” окупила је близу 900 учесника из Србије, Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније и Словеније.

Организатор смотре је Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” у сарадњи са Туристичком организацијом града Зајечара, Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Велики Извор. Покровитељ је Град Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб