Тимочка КрајинаЗајечарЗавршен 40. „Сабор фрулаша” у Грљану: Свеукупни победник Милован Гвозденовић (ФОТО +...

Завршен 40. „Сабор фрулаша” у Грљану: Свеукупни победник Милован Гвозденовић (ФОТО + ВИДЕО)

Завршен 40. „Сабор фрулаша” у Грљану: Свеукупни победник Милован Гвозденовић

У Грљану код Зајечара завршен је дводневни 40. Сабор инструменталних солиста на изворним дувачким инструментима „Сабор фрулаша“, на коме је учествовало преко 30 такмичара на традиционалним дувачким инструментима: фрула, окарина, дудук, двојнице и гајде у две категорије: до 16 година и од 16 година.

Стручни жири у саставу: Светлана Азањац – етномузиколог и музички уредник РТС-а у пензији, Александра Тодоровић – магистар етномузиколог и теоретичар уметности и Маја Миленковић – дипломирани музичар педагог, уметнички руководилац Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац” Зајечар, донео је одлуку да свеукупни победник „Сабора фрулаша“ буде Милован Гвозденовић из Бабина код Пријепоља. Он је у категорији старијих од 16 година освојио прву награду на двојницама и другу награду на дудуку.

У категорији фруле најбољи је био Јован Бургић из Бруса, у категорији дудука Лука Видаковић из Пријепоља, у категорији окарине Никица Стојковић из Бољевца, а у категорији гајде Александар Васов из Димитровграда. Награда за најбоље одсвирано коло припала је Милану Христовићу из Халова.

У категорији млађих од 16 година најбољи на фрули био је Алекса Илић, а победница на дудуку је Кристина Павловић.

Организатор и покровитељ манифестације је Град Зајечар, а поред Установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, у реализацији су учествовали Туристичка организација града Зајечара и Месна заједница Грљан. Испред организатора, награде је уручила директорка Туристичке организације Зајечара Драгана Гогић Рајковић.

У центру Грљана посетиоци су, осим у свирању солиста на изворним дувачким инструментима, уживали у ревијалном наступу КУД-ова из Грљана, Великог Извора и Халова, као и гостију из Бобова, Породина и Књажевца. Током дана организован је дечји маскенбал.

УСКОРО ЈОШ ФОТОГРАФИЈА

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,484ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб