Kонзумирање само трећине газираног напитка дневно повећава ризи од рака, показало је ново истраживање, а и воћни сокови представљају ризик.
Стручњаци упозоравају да само 100 милилитара заслађених напитака могу да повећају ризик од болести за чак 18 одсто, а паковања су углавном већа од 100 милилитара.
Ови напици посебно повећавају ризик оболевања од рака дојке — за 22 одсто!
Тим француских истраживача верује да шећер у тим пићима подстиче тело да складишти више масти око органа попут јетре и панкреаса, што повећава ризик од канцера.
Висок садржај шећера и адитиви које садрже највероватнији су кривац, показало је истраживање.
У студији је учествовало 101.257 одраслих људи, а њихова исхрана и конзумирање ових напитака надгледани су од стране стручњака у периоду од девет година.
Иако се не може са сигурношћу тврдити, резултати студије указују на то да ограничавање уноса заслађених напитака може да допринесе смањењу оболевања од рака.
„Kонзумација заслађених напитака значајно је повезана са ризиком од рака”, истакао је водећи аутор студије др Бернар Сру из француског Националног института за епидемиологију.
Извор: mondo.rs