Зајечарски ватрогасци Лалић и Трифуновић добитници Сребрне плакете за најплеменитији подвиг године, признања које додељује компанија „Новости”

Зајечарски ватрогасци-спасиоци Саша Лалић и Андрија Трифуновић

Зајечарски ватрогасци-спасиоци Саша Лалић и Андрија Трифуновић добитници су Сребрне плакете за најплеменитији подвиг године, признања које традиционално 60 година додељује компанија „Новости”.

Лалић и Трифуновић су, јуна прошле године, враћајући се с посла, спасили трогодишњег дечака, који је случајно упао у шахт са водом, дубок четири метра, на Поповој плажи у Зајечару. Они су га и реанимирали до доласка Хитне помоћи.

Свечана додела ове награде биће у Скупштини града Београда 4. априла 2023. у 12:00 сати.

Такође, Лалилића и Трифуновића Златном медаљом за храброст одликовао је и председник Србије Александар Вучић, а Град Зајечар уручио им је награду „Хајдук Вељко”.

Жири „Најплеменитијег подвига”, на чијем је челу академик Матија Бећковић, за најплеменитију у 2022. години прогласио је Татјану Обрадовић из Чачка, која је преузела бригу о „беби лептиру“ – девојчици Нађи, рођеној са ретком, генетском и неизлечивом болешћу. За најплеменитији колективни подвиг изабрано је братство Манастира Драганац са Косова и Метохије, јер упркос многобројним невољама, овој светињи враћају просветитељску улогу и духовно су седиште за 30.000 Срба Косовског Поморавља.

Жири су чинили: глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, модна креаторка Верица Ракочевић, начелник ВМА пуковник др Мирослав Вукосављевић, директор Управе и сарадње са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, председник и власник „Комтрејда” Веселин Јевросимовић, прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић и одговорни уредник Информативног програма „Пинк” телевизије Горан Гмитрић.