Зајечарски извиђачи на Столу

Зајечарски извиђачи на Столу

Одред извиђача „Ђорђе Симеоновић” је и ове године успешно организовао зимовање за своје чланове, на планини Стол код Бора.

Планина Стол или Голи крш, налази се између Великог, Малог крша и Дели Јована са надморском висином од 1.156 метара. На планини Стол се налази опремљен планинарски дом у власништву Планинарско смучарског друштва „Црни Врх” из Бора и служи засмештај свих оних који походе ову планину. Удаљен је од града Бора 20 километара.

Зајечарски извиђачи на Столу

На зимовању и извиђачкој школи, у периоду од 8. до 14. јануара 2023. године, било је 30 извиђача млађих категорија и неколико старијих извиђача.

Зајечарски извиђачи на Столу

У лепо реновираном Дому, топлом и чистом, весела граја деце трајала је седам дана, од буђења у 07:00 до повечерја у 23:00 сата. У оквиру програма школе, сваког дана је било по четири часа предавања и практичне наставе из Програма извиђаштва, са перманентним учешћем полазника. Два-три сата дневно било је игре на снегу, зимских чаролија, клискања, грудвања, израда снешка и иглоа.

Зајечарски извиђачи на Столу

Сви учесници зимовања успели су да освоје врх Стола, пењући се три и спуштајући 1,5 сат. Сваке вечери је био креативан, културно-забавни програм, пуно смеха, шале и аплауза. Полетарци и пчелице, извиђачи и планинке освајали су разна извиђачка вештарства. На велико задовољство деце храна је била изванредна.

Зајечарски извиђачи на Столу

Свечано затварање акције зимовања обележено је доделом похвала и признања учесницима зимске школе, а све у складу са најинтересантнијим догађајима, након чега је био организован дочек православне Нове године, са ватрометом на снегу.

Зајечарски извиђачи на Столу

И ово таборовање остварило је свој основни циљ, да се деца друже, играју и договарају, да уче оно што ће им користити у животу, да здраво расту и воле природу, да јој се диве и да је чувају.

Зајечарски извиђачи на Столу

Иначе, ово је само једна од акција коју је одред извиђача „ЂорђеСимеоновић” организовао. У току претходне године одред је организовао на десетине оваквих активности на планинама и излетиштима у Тимочкој Крајини, укључујући сталне акције у Дому извиђача на Краљевици и Извиђачком центру на Грлишком језеру у селу Лесковац.

Зајечарски извиђачи на Столу

Одред извиђача годинама важи за један од најбољих у Србији, то је Савез извиђача Србије препознао и доделио му организацију Једанаесте смотре извиђача Србије.

Смотра ће се одржати у Зајечару од 22. до 31. јула 2023. године на локацији у Парк-шуми „Краљевица”. То ће бити највећи скуп извиђача Србије и очекује се неколико хиљада извиђача из Србије, Европе и света.