Зајечарска публика уживала у комедији „Смрт на допусту“, „Зоранов брк“ припао глумцу Хрвоју Кечкешу

Позоришна фестивалска сцена у Зајечару угостила је синоћ глумачки ансамбл Сатиричког казалишта „Керемпух“ из Загреба. Они су извели сатиричну комедију „Смрт на допусту“, коју је по роману португалског нобеловца Жозеа Сарамага режирао Кокан Младеновић који се први пут у Хрватској поставља на позоришне даске.

Роман је изграђен на једном узбудљивом питању – како би изгледао наш живот када би смрт престала постојати? Како би функционисала држава када би у њој људи једноставно живели вечно? Ауторска представа „Смрт на допусту“ није изравна адаптација Сарамагова романа, већ је кроз рад редитеља Кокана Младеновића са слумачким ансамблом, попримила контекст регионалних прилика и тема којима смо свакодневно изложени.

Према речима редитеља Кокана Младеновића, Фестивал у Зајечару му је један од омиљених, допада му се и начин на који Зајечарци гледају овај фестивал, то што је сала увек препуна, што публика ужива у магији која се зове театар.

„Та љубав коју нам публика овде пружа даје нам вољу и снагу да пређемо толики пут од Загреба до Зајечара јер сматрам да публика овде то заслужује. Оно што је мени најдрагоценије је то да су то била два узбудљива и дивна месеца позоришног живота са неким људима који су се сјајно играли позоришта и сигуран сам да се то у представи види“, рекао је редитељ представе „Смрт на допусту“ Кокан Младеновић.

Награда „Зоранов брк“ за глумачку бравуру припала је Хрвоју Кечкешу за улогу престолонаследника.

„Велика ми је част носити ‘Зоранов брк’. Ипак, мислим да ова награда припада свима нама, целом ансамблу, јер су све улоге савршене и ниједна не одскаче. Тимски рад јесте важан у свакој представи, али у овој чини ми се посебно, од физичког напора до глумачке игре која се протеже кроз комад, и ми овде једноставно једни без других не можемо“, каже глумац Хрвоје Кечкеш.

Улогу главне уреднице у вечерашњој представи бравурозно је одиграла Миа Беговић.

„Улога коју играм је толико морбидна, егоистична, коначно, то је нажалост и продукт данашњег времена и мислим да је то глобални проблем. Јако ми је драго када чујем смех у публици на реченице које су изашле из нашег ансамбла, када чујем да препознају ситуације. То препознавање нас чини јачима. Препознавање правог пута али и девијација које се догађају чак и када не желиш“, рекла је глумица Миа Беговић.

У представи још играју: Јосипа Анковић, Борко Перић, Тарик Филиповић, Ана Марас Хармандер, Карло Млинар, Мирела Видек Храњец и Филип Детелић. Музичку пратњу уживо изводе Франка Маргета (виолончело) и Виктор Чизић (клавир). Превод романа потписује Деан Трдак, а драматургију Дора Делбианцо. Сценографкиња је Ирена Краљић, костимографкиња Марита Ћопоа, аутор музике Ирена Поповић Драговић.

На вечерашњем програму Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ је представа „Шарлота Кастели“, коју по тексту Мирослава Крлеже и у режији Бранислава Мићуновића, изводи Београдско драмско позориште. Почетак је од 20:00 сати.