Зајечарска библиотека обележила јубилеј посвећен нобеловцу Иви Андрићу

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар обележила је јубилеј – 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

Поводом овог јубилеја организовано је и предавање „Чудна арабеска на зеленој води или зашто је роман „На Дрини ћуприја“ јединствено књижевно дело” професора Филозофског факултета у Нишу, Горана Максимовића.

професор Горан Максимовић

„Прошло је тачно 60 година од Андрићеве Нобелове награде, а много више од објављивања романа „На Дрини ћуприја“. Овај роман, по свим композиционим и приповедничким и свим другим уметничким елементима, нема ниједне мане. То видимо и данас док читамо овај роман, да Андрићев поглед на историју и легенду о судбини човека у историји био је непревазиђен. Величина Андрића је управо у томе што је знао да приповеда и што је знао да све те историјске чињенице врло упечатљиво преведе у уметнички свет“, истакао је Горан Максимовић, професор Филозофског факултета у Нишу.

На обележавању јубилеја одигран је поетски приказ са сценским покретима „Разговор са Андрићем”. Драматизацију и режију урадили су Александра и Стеван Јовановић, а гласове у аудио запису говоре глумци Вујадин Милошевић и Милош Танасковић. Сценске покрете приредили су ученици Медицинске школе у Зајечару.

наставник Стеван Јовановић

„Ово је био изазов да направимо нешто мало другачије, у односу на оно што смо до сада радили са децом. Придружили су нам се и глумци Вујадин Милошевић и Милош Танасковић, који су нам гласовно снимили то што смо Александра и ја написали, а односи се на већи опус Иве Андрића. Све смо то покрили музиком и испало је нешто што личи на радио-драму“, рекао је наставник и сценариста Стеван Јовановић.

Бобан Ђорђевић, директор Матичне библиотеке „Светозар Марковић” у Зајечару

„Зајечарска библиотека придружила се на овај начин и другим библиотекама које су обележиле 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Чини ми се, да ћемо ми бити мало јединственији у обележавању овог јубилеја, јер поред предавања имамо и драмски приказ и изложбу“, каже Бобан Ђорђевић, директор Матичне библиотеке „Светозар Марковић” у Зајечару.

Овом приликом, приређена је и изложба „Дан када је пробијен зид глувила – 60 година јединог нобеловца“, коју су пратиле презентације ученика зајечарске Медицинске школе.