Веома топло, понегде грмљавине

Општина Неготин – Девојке шетају улицом

У Србији веома топло и сунчано. Понегде на западу киша. Дуваће слаб и умерен, источни ветар. У целој земљи на снази је црвени метеоаларм, који означава врло опасно време, упозорио је РХМЗ. У неколико западних делова земље на снази је жути метеоаларм који се односи на грмљавину. Најнижа температура од 19 до 25, а највиша од 35 до 40 степени.

У другој половини следеће седмице, од 17. јула, очекује се мањи пад температуре и то прво у северним, западним и централним пределима Србије, али ће се и даље задржати веома топло време.

У Зајечару топло и сунчано. Минимална температура 21, максимална дневна око 39 степени. Дуваће слаб ветар, источног правца. Сутра сунчано. Најнижа температура 19, највиша до 40 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Услед очекиване биометеоролошке ситуације нарочит опрез се препоручује кардиоваскуларним болесницима.

Метеоропатске реакције могу бити изражене у виду маласксалости и главобоље.

У најтоплијем делу дана се свима саветује избегавање дужег боравка на отвореном, као и адекватна заштита од сунца.

У саобраћају је неопходна повећана пажња.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују суви коловози.

Саобраћај је умереног интензитета.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су суви. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. 

  • До 31. августа 2024. године изводиће се радови на поправци моста преко реке Црни Тимок, на државном путу II А реда број 165, деоница: Зајечар – Звездан. За време извођења радова саобраћај ће се преко моста одвијати једном саобраћајном траком, наизменичним пропуштањем возила уз помоћ семафорске сигнализације. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Бор – Вражогрнац – радови на рехабилитацији до 15. јула 2024. од 7 до 17 сати, уз наизменично пропуштање возила.
  • До 31. јула 2024. године изводиће се радови на поправци моста преко Топле реке, на државном путу II А реда број 165, Заграђе – Милошева Кула (на км 33+859). Током извођења радова, саобраћај ће се на мосту одвијати једном саобраћајном траком, наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • До 13. септембра 2024. године, изводиће се радови на санацији пропуста на државном путу II А реда број 222, деоница Кална – Јабучко Равниште. У току извођења радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Услед активирања клизишта на државном путу II Б реда број 396, деоница Поречки мост – Мироч, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Моле се учесници у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 08:00 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима задржавања: на Градини на излазу 80 минута; на Прешеву на излазу 70 минута; на Келебији на излазу 60 минута; на Хоргошу на улазу 60 минута. На теретним терминалима на излазу из Србије: на Батровцима 120 минута.