Ковид пропуснице у Србији биће уведене од суботе, 23. октобра 2021. за све угоститељске објекте у затвореном простору, најавила је премијерка Ана Брнабић.

Према њеним речима, без валидних ковид пропусница, неће бити омогућен улаз у угоститељским објектима у затвореном простору, као што су ресторани, кафићи, барови и слични објекти, након 22:00 сата, од суботе, 23. октобра.

Брнабић изјавила је да ће мера увођења ковид пропусница важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22.00 часа.

Ковид пропуснице биће потребне у угоститељским објектима искључиво после 22.00 сата до 1 сат ујутру. Ковид пропуснице не значе да ћете морати да набавите било какве картице или документа, већ ће важити зелени дигитлани сертификати, потврде о вакцинацији или потврде о негативном ПЦР или Аг тесту.

Ана Брнабић је после седнице Кризног штаба рекла да ће Влада Србије сутра на седници усвојити ову одлуку. Она је рекла да ће Влада Србије сутра на седници усвојити уредбу којом ће бити могуће да правно лице, предузетник или организатор догађаја имају право на улазу у угоститељске објекте да уз ковид пропуснице траже и документ са фотографијом – личну карту или пасош.

Брнабић је истакла да ће све инспекције контролисати примену ових мера.

Валидна ковид пропусница са којом ћете моћи да боравите у угоститељском објекту након 22.00 сата је потврда о примању друге, односно треће дозе вакцине. За другу – она не сме да буде старија од седам месеци од примања. Тако да ако нисте примили трећу дозу седам месеци после друге, неће вам бити валидан ковид сертификат; негативан ПЦР тест не старији од 72 сата – ако не желите да се вакцинишите, а ако желите да боравите у угоститељском објекту након 22.00 сата и негативан антигенски тест може служити као проусница али он је валидан само 48 сати.

Такође ће бити могуће да ковид пропусница буде и потврда да сте прележели ковид у претходних седам месеци.

Према њеним речима, за странце је валидан ЕУ ковид сертификат, као и сертификати других земаља са којима Србија има потписан споразум.