У Зајечару свечано завршени 33. „Зоранови дани“

Фото: Установа "Зоран Радмиловић" Зајечар

Доделом награда лауреатима и извођењем представе бањалучког позоришта „Швабица“ у част награђених, спуштена је завеса на 33. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“ у Зајечару.

Ове године „Зоранови дани“ подигнути су на још виши ниво од досадашњих. Била је ово једна од најбољих селекција представа на „Зорановим данима“ и најбољи и најобимнији пратећи програм, који је својим значајем подигао ниво фестивала.
У протеклих осам дана одиграно је 11 представа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, односно Републике Српске и Црне Горе, од којих шест у такмичарском програму.

У пратећем фестивалском програму у Позоришном музеју у Зајечару приређени су циклуси: „Великани српске културе“ и „Чувари српске традиције и културе“ у којима је представљен Радослав Рале Зеленовић – дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, велики глумци: Тања Бошковић, Милан Цаци Михаиловић и Радош Бајић, као и чувари културе и традиције: Жељко Поповић са Крфа и Ненад Новаковић из Бањалуке. У истом простору приређена је и изложба слика Весне Чипчић, а у Радул-беговом конаку изложба слика Дане Карић.

Пред спомеником Зорана Радмиловића песници Милан Орлић и Урош Марковић прочитали су песме које су посветили великом Радмиловићу.

У Фоајеу позоришта промовисана су издања Стеријиног позорја, часописи „Агон“ и „Развитак“ из Бања Луке, и књига која прати представу зајечарског позоришта „Неки важан човек“ којом су отворени овогодишњи „Зоранови дани“.

Признање организаторима Фестивала одао је и директор „Стеријиног позорја“ и председник стручног жирија на „Зорановим данима“ др Мирослав Радоњић.

Награду и статуету Зорана Радмиловића лауреату 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ уручили су председник жирија и директор зајечарског театра Владимир Ђуричић.

Лауреат Мики Крстовић није крио усхићење због награде.

Жири у истом саставу донео је једногласну одлуку да Награду за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић“ додели представи „Ћелава пјевачица“ Ежена Јонеска, у надахнутом и изванредном преводу, или прецизније речено препеву на бокешки Невена Станичића, бриљантној, инвентивној и маштовитој режији непоновљивог Јагоша Марковића, извођењу сјајног глумачког ансамбла и продукцији Центра за културу Тиват. Костими Марије Марковић Милојев и сценографија Таре Лазаревић Кисић, перфектно су визуелно оплеменили у сваком сегменту одличну представу.

Новинарско─критичарски жири у саставу: Татјана Њежић „НИН“, Борка Требјешанин Голубовић „Политика“ и Оливера Милошевић РТС, Редакција за културу и уметност, донео је одлуку да Награду за најбољу младу глумицу на 33. Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“ додели Јосипи Анковић за улогу Смрти у представи „Смрт на допусту“ загребачког казалишта Керемпух, коју је по делу Жозеа Сарамага режирао Кокан Младеновић. Новинарско─критичарски жири у истом саставу донео је одлуку да новоустановљену Награду за најбољу представу 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ додели представи „Ћелава пјевачица“ Ежена Јонеска у режији Јагоша Марковића и продукцији Центра за културу Тиват.

Награду публике, просечном оценом 9,73 освојила је представа „Удовица живог човека“, текст и режија: Душан Ковачевић, продукција: Звездара театар, Београд.

На синоћњој свечаности директор зајечарског театра и Фестивала Владимир Ђуричић одао је признање новинаркама Борки Требјешанин Голубовић, (Политика), Оливери Милошевић (РТС), Вањи Чолић (РТС) и Тањи Њежић (НИН) које су својим извештавањем допринеле да збивања о овом фестивалу стигну до сваког гледаоца, слушаоца и читаоца у Србији.

У част награђених одиграна је представа Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке „Швабица“ по мотивима приповетке Лазе Лазаревића, у режији и адаптацији Душана Петровића.