У Зајечару почиње 7. Фестивал малих позоришних форми представом „Лина тврђа од камена“

Народно позориште Тимочке Kрајине „Зоран Радмиловић” Зајечар

7. Фестивал малих позоришних форми биће свечано отворен вечерас у зајечарском театру, представом „Лина тврђа од камена“, у извођењу „Балкан Новог покрета“.

Текст је, по роману Јована Д. Петровића, режирала Ивана Богићевић Леко, а у насловној улози појављује се глумица Весна Станковић.

Почетак представе је у 20:00 сати.

Цена комплета карата за седам представа на овом фестивалу је 2000 динара, цена појединачне карте 500 динара.

Директор Фестивала и зајечарског позоришта „Зоран Радмиловић“ Владимир Ђуричић, рекао је да је све спремно за свечано отварање седмог Фестивала малих позоришних форми у Зајечару.

„Наш град је пре седам година добио још један позоришни фестивал, а препуна сала позоришта из године у годину показао нам је да смо на правом путу. Ове године ће празник позоришта у граду на Тимоку почети пре „Зоранових дана“ и трајаће седам дана. У оквиру Фестивала малих позоришних форми у овој години видећете награђиване представе из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, које ће се борити за наклоност жирија и публике. Сигуран сам да ће и ове године Фестивал оправдати своје постојање и да ће позоришна публика уживати“, истакао је Ђуричић.

Наредне вечери биће одиграна монокомедија у продукцији „Фа Ви-ја” – „Свакодневна кома“, у извођењу Ивана Томића, који је широј јавности познат као адвокат у серији „Тајна винове лозе” и шармантни директор полиције у серији „Игра судбине”. У наставку Фестивала на репертоару је дуодрама, рађена у копродукцији БеоАрта, Туристичке организације Будве и Народне библиотеке Будве, „Човјек висине“, у којој играју Небојша Миловановић и Бојан Жировић, афирмисани српски глумци. Следи дуодрама Музеја науке и технике из Београда, „Пупин-последњи сан”, у извођењу Вјере Мујовић и Душана Матејића. Биће одигране и изванредне монодраме: „Културне сцене Мале ствари” из Требиња – „Јефимија-Јелена Мрњавчевић” у извођењу Тијане Николић и „Неодустајање” Самосталне продукције и копродукције Савеза драмских уметника Војводине у извођењу Марије Меденице. Последње фестивалске вечери публика ће моћи да види представу Народног позоришта „Стерија” из Вршца, „Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге” у извођењу Милоша Ђуровића и Тамаре Тамчи Тоскић.

У оквиру 7. Фестивала малих позоришних форми предвиђен је и квалитетан, бесплатан пратећи програм:

  • у Позоришном музеју у Зајечару, у четвртак 3. октобра од 13.00 сати, биће приређен „Портрет песника Милана Орлића“ српског књижевника, филозофа и научног истраживача;
  • у петак 4. октобра 2024. у фоајеу зајечарског позоришта у 19.30 сати, биће представљена књига „Неодустајање” Марије Меденице, у издању Стеријиног позорја из Новог Сада.

7. Фестивал малих позоришних форми трајаће у Зајечару до 5. октобра 2024.