У Зајечару одржане две седнице Скупштине града

28. седница Скупштине града Зајечара

У Зајечару су одржане две седнице локалног парламента. На 28. седници Скупштине града Зајечара било је речи о преузимању дуга „Дирекције за изградњу” према Електропривреди Србије. На 29. седници, одборници су усвојили Предлог отписа дуга за мазут.

На првој седници усвојен је Предлог Одлуке о доношењу Програма мера за измиривање обавеза града Зајечара и субјеката чији је град Зајечар оснивач према ЈП „Електропривреда Србије” Београд. Суштина Програма је да Град Зајечар преузме целокупна дуговања ЈП „Дирекције за изградњу” у ликвидацији према Електропривреди Србије. Укупан дуг износи 157.155.489 динара, а предлаже се репрограм на максималан број рата.

Програмом се добија могућност отплате дуга на 10 година, јер би плаћање одједном те обавезе био велики терет за локални буџет, истакла је Марина Милић, заменица градоначелника Зајечара.

28. седница Скупштине града Зајечара

„Највећи дуг који ’Дирекција’ има, је дуг према Електропривреди Србије, у износу од 157 милиона динара. Ова ставка представља више од половине дуговања које ово предузеће има према осталим повериоцима. Ми смо у 80% случајева измиривали обавезе, камате су отписиване за оне повериоце који су се са тим сложили. Електропривреда Србије камате неће да отписује, оно што може да уради је да се дуг плаћа у више рата, односно склапањем репрограма. Овим репрограмом добићемо могућност да на период од 10 година, уколико нам Влада Србије да сагласност на програм, дуг измиримо у више рата”, рекла је Милић.

28. седница Скупштине града Зајечара

„Та фирма је била на буџету града Зајечара, а од јануара 2015. године ниједан динар није прошао преко њиховог рачуна. У тој истој години им је угашен рачун у трезору. Ако смо имали више од 50% дуга према јавном предузећу, ако знамо да то исто јавно предузеће неће опростити ни динар дуга, нити камате, зашто смо исплаћивали другима дугове, попут ДОО ’Kолубаре’? Прво смо уверавани да неће ићи у стечај, већ у ликвидацију, а сада имамо овакво стање”, каже др Ненад Ристовић, шеф одборничке групе „Победа за наш град”.

На питање заменице градоначелника Марине Милић како уместо репрограма може да се другачије реши овај проблем, Ристовић је одговорио:

28. седница Скупштине града Зајечара

„Откад сте формирали власт јуна 2017. уместо да отварате нова предузећа, купујете механизацију за сечку и осталу механизацију у вредности од 300.000 евра, могли сте да платите већи део дуга”, одговорио је Ристовић.

29. седница Скупштине града Зајечара

На другој седници Скупштине града Зајечара усвојен је Закључак предлога о отпису дуга за обавезе које Град Зајечар и ЈKСП „Зајечар” имају према Републичкој дирекцији за робне резерве, на име преузетог мазута. Дуг укупно износи 434.472.913 динара, од чега дуг Града износи 240.254.934 динара, а дуг ЈKСП „Зајечар” износи 194.217.978 динара.

29. седница Скупштине града Зајечара

„Све ово је велики терет, обавезе су настале и нагомилане из ранијих периода, због потребе снабдевања топлотном енергијом и како би се несметано пружиле услуге даљинског грејања. Више од 90% је било буџетских корисника овог мазута, а то су: предшколске установе, школе, установе културе, спорта, социјалне заштите, Градска управа, док је остало утрошено на пружање услуге становника даљинског грејања Зајечара. Овим отписом дуга растеретиле би се билансне ставке, елиминисали нагомилани дугови и постигла финансијска консолидација градског буџета, али и створили би се услови за несметан рад ЈKСП ’Зајечар’ и редовно пружање услуге даљинског грејања. Ово је предлог који иде Влади, надлежним министарствима, а наравно Одлуку о отпису доноси и Републичка дирекције за робне резерве”, поручила је Марина Милић, заменица градоначелника Зајечара.

29. седница Скупштине града Зајечара