У Зајечару обележен Светски дан реанимације јавним часом

Поводом обележавања Светског дана реанимације – 16. октобра, зајечарска Медицинска школа је у сали Дома културе у Котлујевцу, организовала јавни час.

Овом приликом, присутни су могли да виде и науче основе мере оживљавања и коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора.

Дефибрилација је део кардиопулмоналне реанимације који подразумева испоруку електричне енергије, преко електрода пласираних на грудни кош. Дефибрилатори генеришу и затим испуштају електричну струју преко две електроде. Резултирајући шок, истовремено деполаризује велике делове преткомора или комора, чиме се прекидају повратни кругови и понављајуће аритмије. Рана дефибрилација је одавно прихваћена као стандард, јер је вентрикуларна фибрилација (ВФ) најчешћи облик срчаног застоја код ванболничких жртава, а преживљавање је обрнуто сразмерно времену изведене дефибрилације од момента срчаног застоја.

На јавном часу, поред ученика и публике, учествовале су и наставнице здравствене неге Невена Ђорђевић, Марина Ковијанић, наставница стручних предмета др Мерлина Миљковић и специјалиста ургентне медицине др Санела Радисављевић.

„Светски дан реанимације обележавамо путем јавног часа, како би информисали народ о значају да у првих неколико минута потребно је започети реанимацију, када настане акутни инфаркт миокарда, односно акутни срчани застој. Првих пар минута и десет прстију наше шаке може неком да спаси живот. И у организацији и са договором са др Санелом Радисављевић. Оно што апелујемо јесте да сваки град треба да има аутоматске спољашње дефибрилаторе, који се врло лако употребљавају и може било ко да га употреби, а применом тих дефибрилатора купујете време док дође Хитна служба која је можда негде удаљена и можете да спасите неком живот“, истакла је Марина Ковијанић, наставница здравствене неге.

Ученици Медицинске школе из Зајечара, чланови секције Прве помоћи у оквиру пројекта UPSHIEF „Електричари срца“ освојили су новчана средства у износу од 100.000 динара. За овај износ ученици су купили тренажер спољашњег аутоматског дефибрилатора и осмислили различите видове радионица које су прилагодили различитим узрасним категоријама у циљу обучавања популације за рад са АЕД-ом при оживљавању унесрећених лица. Ученици су кроз пројектне активности обишли села Велики Извор и Звездан, где су радионице похађали мештани, као и основне школе „Љубица Радосављевић Нада“ и „Ђура Јакшић“, и зајечарску Гимназију.