У Зајечару изведена представа „Ћелава пјевачица“, „Зоранов брк“ припао глумици Олги Одановић

У оквиру Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“, пред зајечарском публиком одиграна је представа „Ћелава пјевачица“ у продукцији Центра за културу Тиват из Црне Горе.

Представу је по тексту румунско-француског писца Ежена Јонеска режирао Јагош Марковић, коме је ово био нажалост последњи пројекат.

Ежен Јонеско припада правцу авангарде и театру апсурда, и његови ликови у најизвођенијем делу „Ћелава пјевачица“ немају јасан индентитет ни биографију. Један старији брачни пар дочекује други млађи пар, и кроз серију бесмислених реченица и разговора приказују отуђење света око нас уз невероватну дозу апсурда и комичних ситуација које су изазивале смех у публици. Нову верзију драме којом је педесетих година прошлог века установљен нови жанр, театар апсурда, Јагош Марковић режирао је у продукцији Центра за културу Тиват, а за ову представу добио је последњу награду у каријери Плакету „Ивана Томичић“ за посебан допринос театру и фестивалу Пургаторије.

Својом раскошном глумачком креацијом истакла се глумица Олга Одановић, која је за улогу госпође Борио добила награду „Зоранов брк“ за најбољу глумицу у представи.

„Волим комедију апсурда. Блиска је мом сензибилитету. Међутим, то није нимало лако направити. Морамо наћи добар кључ и следити га. Прошли смо интензиван, диван процес радећи ову представу. Где год да играмо ‘Ћелаву пјевачицу’ играмо је у част Јагоша Марковића и у част Јагошевог позоришта. Цео ансамбл овог комада састављен је од његових пријатеља и од неког ко Јагоша разуме. Иначе, Радмиловића сам упознала давно, док сам завршавала Филозофски факултет, и он је био један од тих који ми је дао ветар у леђа да се одлучим за друго занимање, а то је глума“, рекла је на округлом столу критике глумица Олга Одановић.

Представу снажно обележава избор музике, медитерански премаз вешто редитељски преплетен са жанром апсурда. Бранко Видаковић, харизматични, сценски бравурозан господин Борио, говорећи о својим утисцима, каже да се бојао да ли ће публика због говора прихватити ову представу.

„Био сам мало неповерљив како ће публика због дијалекта разумети шта говоримо, али видим да Зајечар има дивну школовану позоришну публику која је препознала све што смо имали да им кажемо. И нама није било лако да савладамо овај которски дијалект, много смо се мучили у почетку. Не само због акцента него је требало пренети и тај медитерански менталитет. Јагош нас је наравно уверио да ми то можемо и ми смо му поверовали. Испало је на крају да је био у праву“, рекао је глумац Бранко Видаковић.

У најновијој верзији чувеног Јонесковог дела, поред Олге Одановић, Бранка Видаковића и Дубравке Дракић, играју и: Момчило Оташевић, Сандра Бугарски и Бранимир Бане Поповић.

Утисак је да је ово било вече посвећено изванредном редитељу Јагошу Марковићу и непревазиђеном глумцу Зорану Радмиловићу и да је ова представа играна баш у њихову част.

На програму четврте фестивалске вечери биће изведен комад „Није смрт бицикло (да ти га украду)“, по тексту Биљане Србљановић, у режији Андреја Носова, а у извођењу Народног позоришта из Београда. Почетак је од 20:00 сати.