У зајечарској библиотеци „Дани италијанског филма“ од 24. априла до 28. априла

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар

У сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, Матична библиотека „Светозар Марковић” организује „Дане италијанског филма“ од 24. априла до 28. априла 2023. године.

1. „Идеални град“ (La citta’ ideale, 2012)

Режија: Луиђи Ло Кашо

Михаел Грасадониа, архитекта и еколог из Палерма, напушта Сицилију и одлази у Тоскану, у Сиену, град који сматра идеалним. Тоскански град постаје идеално окружење за изградњу куће која је независна од савременог стила живота и удобности напретка, од струје до текуће воде. Међутим, управо због свега овога, Михаеле ће бити укључен у сложене ствари. Једно од њих је и убиство…

2. „Криптонит у торби“ (La kryptonite nella borsa, 2011)

Режија: Иван Котронео (Иван Цотронео)

Свака породица има своје тајне, само су неке смешније од осталих. Као, на пример, та да вам је рођак – Супермен! Напуљ, 1973. године. Деветогодишњи Пепино Сансоне има велику и прилично блесаву породицу. Поред тога што његов рођак Ђенаро мисли да је Супермен, најомиљенији су му још млада ујна Титина и ујак Салваторе, локлани плесачи, с којима проводи највише времена правећи забаве.

3. „Нико ми не може судити“ (Nessuno mi può giudicare / Escort in Love, 2011)

Режија: Масимилиано Бруно (Массимилиано Бруно)

Алиса живи у прелепој вили. Има мужа који пуно зарађује, деветогодишњег сина и три слуге који су имигранти. Она је површна, надахнута и расистичка. Али, све се мења на дан када јој је супруг страдао у несрећи: млада жена изненада се нашла у дуговима…

4. „Да ли си икада била на месецу?“ (Sei mai stata sulla luna? 2014)

Режија: Паоло Ђеновезе (Паоло Геновесе)

Гија има 30 година и ради за престижни модни часопис, путује приватним авионом и проводи време у Милану и Паризу. Има све, бар мисли да је тако, све док се не затекне у удаљеном сеоцету у Апулији где среће Ренца, фармера због којег схвата да у њеном животу недостаје једино љубав.

5. „Извини што постојим“ (Scusate se esisto, 2014)

Режија: Рикардо Милани (Риццардо Милани)

Серена, архитекткиња која је студирала и добила неколико мастер диплома широм света, одлучује да се врати у Италију. Убрзо схвата да њена домовина више није непристрасна као некад и покушава да нађе посао који заиста воли… Успут упознаје Франческа, геј младића који јој помаже на њеном путовању. Серена и Франческо граде снажну везу и помажу једно другоме да се суоче са животним недаћама и компликацијама. Једно од другог уче да, да би био свој, понекад мораш да се претвараш да си неко сасвим други.