У оквиру Фестивала јавне историје у Зајечару, одржана трибина „Музика у контексту друштва” (ФОТО + ВИДЕО)

1. Фестивал јавне историје у Зајечару – Трибина: Музика у контексту друштва

Другог дана Фестивала јавне историје, у „Дечијем центру” у Зајечару приређен је разговор са музичарем Марчелом, кроз трибину „Музика у контексту друштва”.

Марко Шелић Марчело истиче да је друштво одувек утицало на развој музике, али и музика је имала утицаја на друштво. Марчело каже да у данашње време има добре музике, али да је кич и шунд све доминантнији.

„Кроз ову трибину пробали смо да пропутујемо од неких давних дана до данас, обраћајући пажњу на главну тему како је друштво утицало на музику, али и музика на друштво. Како те две ствари зависе једна од друге. Музика се стално мења. Ако бисмо размишљали позитивно рекло би се да има и добре музике више него икад. Али има и више и кича и шунда и много лакше данас постаје доминантан, а био је доминантан и пре. Само што у разговору са људима који су много млађи од нас, закључујемо да смо и ми када смо били њихових година размишљали да ће то проћи. Да је турбо-фолк фаза, односно један тренд који под руку са денсом из деведесетих натрчао као симптом једног лошег времена. Сад ни то лоше време није баш много прошло, прошло је оно и онакво, али дошло је неко друго, и оно и даље има неки свој звук што је прилично слично”, каже Марчело.

Марчело додаје да нове генерације не знају шта значи прави концерт, јер им се све више пласирају „свирке на плејбек“, што је у данашње време потпуно прихватљиво.

„Нови клинци почињу да не знају шта је уопште концерт, јер им се то тако пласира. Онда је посао нас мало старијих да пробамо да им тако причамо, али да се то не своди на поповање као: ’Ајде ви сте мали, па не знате, а ми смо мало старији’, већ да уђемо у проблем и да проћаскамо о томе како су изгледала нека друга времена”, додаје Марчело.

Музичар, који како каже примарно је писац ком се десила музика, добитник је бројних признања. Поред новог албума који је у плану, припрема и нови роман.

„Заправо ја сам примарно писац, само се десило да прво музика изађе у јавност. У музици је заправо мој највећи део писање, а за оно што је музички део, задужени су моји сарадници. Наравно, корона време гледао сам да искористим креативно. Радим и на новом роману и на новом албуму. Нови албум је нешто што ће се прво догодити. Сингл излази у јулу, а затим изаћиће низ синглова све до децембра када се појављује албум. То је један концептуални албум, има чак 16 песама, што више нико не ради”, истиче Марчело.

Након трибине са Марчелом, на Фестивалу јавне историје у „Дечијем центру” уследила је промоција средњошколског бенда „Мобилизација” и премијера филма „Као да је било некад, као да је било ту”. Филм описује време пре и после Гитаријаде 1991. да ли је та година била крај једне епохе, да ли би Зајечар данас био град рока да није дошло до рата и да ли је могуће вратити смисао Гитаријади?