У оквиру 33. „Зоранових дана“, представљен портрет глумице Тање Бошковић

У Позоришном музеју у Зајечару, представљен је портрет Татјане Тање Бошковић, наше позоришне, телевизијске и филмске глумице.

О њеној позоришној каријери говорио је Александар Милосављевић – позоришни критичар, а о улогама на филму Радослав Рале Зеленовић – дугогодишњи директор Југословенске кинотеке.

Прве асоцијације Александра Милосављевића на Тању Бошковић као позоришну глумицу везане су за мјузикл, за који није довољна само добра глума, како истиче Милосављевић, већ и да добро певате и играте. Тања је у овом жанру била очаравајућа, али и не само у њему.

„Тања није блистала само у музичком позоришту. Она је играла и неке од најзахтевнијих драмских улога, озбиљне женске ликове“, рекао је Милосављевић присећајући се представе „Очеви и оциˮ у којој Тања тумачи лик Елизабете.

„Тања Бошковић својим ставом на сцени али и ван сцене као да нас непрестано подсећа на то: Ја сам дама! Дама-глумица. Она је дива – обожавана и божанствена!ˮ, додао је Милосављевић.

Неких значајних филмских улога Тање Бошковић присетио се и Рале Зеленовић, напоменувши да је ова година за Тању јубиларна – 50 година на филму и више од 80 улога.

„За мене је један критеријум важан када посматрамо где је место неке глумице у историји филма, а то је са којим је ауторима сарађивала, који су јој дали своје поверење“, рекао је Зеленовић, набрајајући неке од познатих режисера, попут Горана Марковића, Лордана Зафрановића, Ђорђа Кадијевића, Здравка Шотре и других, у чијим филмовима је Тања глумила.

Тања Бошковић добитница је великог броја награда, а међу њима и два Зоранова брка (2012 и 2019). За зајечарско позориште вежу је лепе успомене и Зајечар је град у који радо долази.

„У једном граду који није Београд и где се нема толико ни времена ни простора да се велике ствари стварају, ви сте створили Позоришни музеј, чувате име и дело Зорана Радмиловића. Ја сам имала велику срећу да играм са њим и да га гледам. Да га гледам и кад ћути, и кад није расположен и кад му је мука од свега и кад је јако весео. Причао је о Зајечару са највећим усхићењем, најневероватније приче које се замислити могуˮ, рекла је на крају Тања Бошковић.

Директор зајечарског театра Владимир Ђуричић уручио је глумици Тањи Бошковић плакету за изузетан допринос српској култури и статуету Зорана Радмиловића, рекавши да Тањине посете Зајечару и зајечарском позоришту имају велики значај, и истакавши посебно њене заслуге и помоћ у оснивању Позоришног музеја у Зајечару.