Тимочка КрајинаБорУ Очној амбуланти Дома здравља у Бору представљен најсавременији апарат за преглед...

У Очној амбуланти Дома здравља у Бору представљен најсавременији апарат за преглед очног дна кроз пројекат „Алатир”

Представљен пројекат „Алатир” у Дому здравља у Бору

Пројекат „Алатир” презентован је недавно у Очној амбуланти Дома здравља у Бору, а у оквиру овог пројекта Борани су имали прилике да провере свој вид и да им буде прегледано очно дно уз помоћ најсавременијег апарата.

Представљен пројекат „Алатир” у Дому здравља у Бору

Борани су веома задовољни овом новом методом прегледа и изразили су жељу да овакви прегледи буду чешће организовани.

Душица Беркењечевић из Злота код Бора

„Мени је јако драго што су добили неки апарат којим могу да осавремене прегледе, посебно код нас који имамо проблем са видом. И поред тога што имамо најбољу докторку Сању офтамолога, сада имамо и ове апарате који много могу да помогну”, каже Душица Беркењечевић из Злота код Бора.

„Алатир” је пројекат фирме „Оптимед” из Београда, а ради се о првом српском софтверу у офтамологији. „Алатир” представља нови приступ у праћењу хроничних болести у офталмологији, чијим увођењем ће бити унапређени очни прегледи, нарочито код дијабетичара.

Немања Шукало – „Оптимед” Београд

„Овим се у потпуности дигитализује офтамолошки преглед. Овај апарат се састоји из покретне камере нове генерације која слика задњи сегмент ока где се налазе најбитније органеле које регулишу вид и његов квалитет, док други део се манифестује кроз софтвер где ми процесуирамо налазе”, поручио је Немања Шукало, „Оптимед” Београд.

Превентивни прегледи ока су веома битни, јер могу да укажу и на друге болести код пацијената, а посебно код дијабетичара, објашњава др Сања Фајнишевић, начелница Офтамолошког одељења у Дому здравља у Бору

Др Сања Фајнишевић – начелница Офтамолошког одељења у Дому здравља у Бору

„Овим пројектом покрећемо превенцију првенствено свих наших грађана, а уједно пратимо и хроничаре и наше пацијенте, тако да ћемо циљне групе да зовемо на све наредне контроле како бисмо преконтролисали њихово стање. Топографска анализа унутрашњег дела ока нам омогућава да лакше пронађемо где је главни узрок пада квалитета вида. Од ове недеље радимо и на лансирању прве дигиталне базе података невуса шта ће нам омогућити да дамо свој допринос у борби против малигних тумора. Невус у оку када прерасте у меланом метастазира на плућа и/или јетру. Битно да је да што више пацијената дође на преглед како би установили да ли уопште имају младеж у самом оку. Алатир као савремени алат нам знатно унапређује и олакшава тај посао посебно јер се сада грађани Бора могу лечити овде код нас”, истакла је др Фајнишевић.

Представљен пројекат „Алатир” у Дому здравља у Бору

У будућем периоду, прегледи на овај начин биће обављани једном месечно, а уколико буде више заинтересованих, овај апарат ће остати у борском Дому здравља. Такође, Удружење за борбу против дијабетеса „Плави Исток” из Бора подржава овај пројекат.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,872ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб