Тропске температуре, затим освежење

Девојка у пољу
Фото: Pixabay, илустрација

У Србији сунчано и веома топло. Касније после подне и увече у западним и северним, као понегде и у централним пределима, уз локални развој облачности, местимично се очекују краткотрајни пљускови са грмљавином. Дуваће слаб и умерен ветар, променљивог правца. У већем делу земље на снази је наранџасти метео-аларм. Прогнозирана је и веома висока вредност UV индекса, што значи да у периоду од 10 до 16 часова треба избегавати излагање сунцу. Најнижа температура од 19 до 24 степена, а највиша од 34 до 38 степени.

У Зајечару сунчано и веома топло. Минимална температура 21, максимална дневна до 37 степени. Дуваће слаб ветар, североисточног правца. Сутра променљиво облачно, понегде са кишом. Најнижа температура 16, највиша око 36 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Биометеоролошке прилике ће неповољно утицати на већину хронично оболелих и осетљивих особа, па им се саветује опрез, смањење физичких активности и придржавање савета лекара.

Променљиво расположење, поспаност и смањена концентрација су могуће метеоропатске рекције.

Препоручује се адекватна заштита од UV зрачења.

У саобраћају је неопходно повећање опрезности.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују углавном суви коловози.

Саобраћај је умереног интензитета.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због киша, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су суви. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали, на Бабином зубу, на територији Књажевца и преко превоја Честобродица.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:45 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима: на Хоргошу задржавање за путничка моторна возила на излазу је 180 минута; на граничном прелазу Гостун задржавање за путничка моторна возила на улазу је 70 минута, на излазу је 30 минута; на Прешеву задржавање за путничка моторна возила на излазу је 40 минута, на улазу 20 минута; на Батровцима задржавање за путничка моторна возила на излазу је 30 минута. На теретним терминалима на граничним прелазима на излазу из Србије тренутно нема дужег задржавања.