Тимочка КрајинаЗајечарСвечано отворена 24. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana” (ФОТО + ВИДЕО)

Свечано отворена 24. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana” (ФОТО + ВИДЕО)

Свечано отворена 24. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

24. Међународна филозофска школа свечано је отворена у Царској палати „Феликс Ромулијанаˮ код Зајечара.

Тема 24. Филозофске школе је „Филозофија и интелигенција – ризици од дигиталног тоталитаризма”.

Међународна филозофска школа „Felix Romuliana” ове године окупља учеснике из Србије, Републике Српске, Северне Македоније, Румуније, Бугарске, Хрватске, Италије…

Директор Филозофске школе, проф. др Миленко Бодин, истакао је значај дуге традиције ове школе.

Проф. др Миленко Бодин – директор Филозофске школе

„Ми ову традицију, не само да одржавамо, већ и унапређујемо. Ту је и зборник радова који је прерастао у научни часопис, што додатно даје на значају нашој школи. Циљ је да окупимо значајне интелектуалце, не само из Србије и региона, већ и из Европе и остатка света”, нагласио је проф. Бодин.

У име Града Зајечара добродошлицу и успешан рад учесницима пожелела је Елена Матковић – градска већница за културу и медије, док је у име организатора присутне поздравила Биљана Глишић – помоћница директора Установе Народно позориште Тимочке Крајине ꟷ Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар.

Елена Матковић – градска већница за културу и медије града Зајечара

„Филозофска школа је веома значајна за наш град и ми смо поносни на њен допринос свих ових година и на њен активан рад, а посебно смо поносни на континуитет одржавања школе”, поручила је Елена Матковић, градска већница за културу и медије.

Биљана Глишић – помоћник директора Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

„Желим да се овде добро осећате и да развијате своје филозофске дискусије, да дођете до неких закључака, и да се глас о Зајечару чује не само у Србији и региону, већ и шире”, рекла је Биљана Глишић, помоћница директора Установе „Зоран Радмиловић” Зајечар.

Свечаном отварању и представљању програма овогодишњег сазива Школе претходило је представљање Годишњака ꟷ зборника радова са прошлогодишње Филозофске школе. Ово издање представио је проф. др Миленко Бодин, директор Школе.

Професор Бодин доделио је и свечане повеље „Михаило Ђурић”. Повеље које носе име једног од највећих српских филозофа и социолога уручене су проф. др Војиславу Божичковићу, проф. др Миланку Говедарици и проф. др Вихрену Бузову.

Свечано отворена 24. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Један од добитника повеље, проф. др Миланку Говедарици, поручио је да је за њега ово велика част, јер је лично познавао проф. Михаила Ђурића.

Проф. др Миланко Говедарица – Филозофски факултет Универзитета у Београду

„Почаствован сам што сам добитник ове повеље, јер сам лично познавао академика Михаила Ђурића. Наравно, више пута сам учествовао у раду Међународне филозофске школе”, каже проф. др Говедарица.

Свечано отворена 24. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Такође, повеља је додељена и проф. др Војиславу Божичковићу.

Проф. др Војислав Божичковић – Филозофски факултет Универзитета у Београду

„Од када је ова школа обновљена 2006. године, ниједном је нисам пропустио. У великој већини случајева, слао сам текстове за зборник, који се сада зове годишњак”, казао је проф. др Божичковић.

Млади филозоф Душан Смиљанић други пут присуствује Међународној Филозофској школи на Феликс Ромулијани.

Душан Смиљанић – Центар за примењену филозофију и друштвена истраживања

„Видим ову школу као значајну институцију тог типа, с обзиром на број година који постоји. Мислим да је значајна због две ствари: с једне стране што је међународна, а с друге стране што укључује студенте у свој рад”, рекао је Смиљанић.

Свечано отварање завршено је Уводним излагањем под насловом „Дигитални тоталитаризам? ꟷ Софистициране технологије и могућности настанка дигиталног тоталитаризма”, аутора Слободана Дивјака, угледног филозофа, оснивача и директора обновљене Међународне филозофске школе „Felix Romuliana”, а сада њеног почасног председника.

Слободан Дивјак – почасни председник Филозофске школе

У наредна два дана рад школе одвијаће се у великој сали Градске управе у Зајечару, у суботу, 7. септембра, током целог дана и у недељу, 8. септембра, до 15:00 часова. Школа је отвореног типа и сви заинтересовани могу учествовати у њеном раду.

Покровитељ Међународне филозофске школе „Felix Romuliana” је Град Зајечар, а организатори су Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара и Центар за примењену филозофију и друштвена истраживања из Београда.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,484ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб