Тимочка КрајинаЗајечарСвечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Свечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Свечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Архијерејском литургијом која је служена на темељима ранохришћанске базилике на археолошком локалитету Феликс Ромулијана, почео је осми по реду Фестивал хришћанске културе.

Синоћ је у порти Саборног храма градоначелник Зајечара Бошко Ничић свечано отворио Фестивал, поручујући да је изузетно поносан на континуитет одржавања ове манифестације.

Свечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

„Срећан нам почетак осмог Фестивала хришћанске културе, мислим да је редак у целој Србији, и Зајечар је поносан на ту чињеницу, поносан на Фестивал који улази у суштину нашег постојања, нашег бића. Мислим да из године у годину поприма контуре и да ће у некој будућности заиста очи читаве јавности, Србије, па и свих православних земаља бити уперене у град Зајечар, а наше је да се до тада потрудимо да завршимо све оно што смо започели, а ту мислим на наш велелепни храм у насељу Котлујевац, да средимо инфраструктуру до нашег манастира Суводол, да средимо манастир на Грлишком језеру и да заједно са нашом државом издејствујемо док смо овде, да урадимо што више да заслужимо Царство небеско, а посвећеност православној вери и улагање да та вера траје и шири се, јесте оно што ће нам пред Господом обезбедити место”, рекао је Ничић отварајући осми Фестивал хришћанске културе.

Свечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион је обраћајући се присутнима изразио захвалност свима који већ осам година учествују у организацији Фестивала.

„Ми се трудимо да теме које презентујемо на Фестивалу буду интересантне за многе. Фестивал хришћанске културе има за циљ да афирмише, подстакне, пробуди, прошири и умножи све те позитивне ствари које сваки човек има у себи”, поручио је владика Иларион на отварању.

У оквиру програма приређено је и предавање на тему „Изазов вештачке интелигенције: поглед из православне перспективе”, презвитера доктора Оливера Суботића.

Свечано отворен 8. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Фестивал ће трајати до 21. септембра, дана Мале Госпојине, црквене и градске славе, када ће бити одржан концерт Дивне Љубојевић и хора „Мелоди”.

Током седам дана трајања фестивала посетиоци ће моћи да уживају у писаној речи, предавањима, ликовним изложбама, духовно-документарном филму, концертима и хорским наступима.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб