Снима се „Српско коло” у Зајечару

Снима се „Српско коло” у Зајечару

Након великог успеха који је остварио документарни филм „Теслин народ” који се квалификовао за Номинацију за Оскара за дугометражни документарни филм 2020, „Optimistic film” је започео нови документарни филм и серијал „Српско коло”.

У филмској радионици продукције „Optimistic film” ствара се још једна документарна бајка. Редитељ Жељко Мирковић и „Optimistic film” у сарадњи са Ансамблом „Коло”, Етнографским Музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД) Српском Академијом наука и уметности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије започео је велики национални пројекат, документарни филм и серијал „Српско коло”.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Зајечара и Туристичке организације Зајечар.

Погледајте трејлер за документарни серијал „Српско коло”.

„Optimistic film” реализује документарни серијал „Српско коло” од 10 епизода по 25 минута. Серијал се снима у 15 градова широм Републике Србије од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Крушевца, Крагујевца, Ужица, Чачка, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Грачанице, Пећи, до Призрена.

Фолклорни ансамбл „Зо-Ра” из Зајечара, изводиће више кола из зајечарског краја у понедељак (9. маја), од 08:00 сати, на чувеном археолошком налазишту Felix Romuliana где ће бити одржано снимање „Српског кола”.

Коло је фолклорна игра која симболизује срећу и позната је као такав симбол свуда у свету. Српско коло је постало део UNESCO-ве нематеријалне баштине 2017. године. Документарни филм серијал „Српско коло” говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима.

„Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру. Ако не знамо ко смо и одакле смо, не можемо ни знати куда путујемо”, изјавио је редитељ и продуцент, др Жељко Мирковић