Широм света узгаја се више од стотину врста овог омиљеног воћа „звонастог“ облика.
Крушка просечне величине (око 180 грама) има свега 101 калорију, али шест грама здравих влакана. Садржи 12 одсто дневне препоручене дозе цитамина Ц, четири одсто дозе калијума, провитамин А, нијацин…
Крушке су богате важним минералима као што су калијум и бакар, који поспешују рад имуног система и метаболизма, као и рад мишића и срца.
У крушкама, нарочито у кори, налазе се и важни антиоксиданси, који штите ћелије од оштећења. У кори је њихова концентрација шестострука, па их немојте љуштити.
Одличан су извор растворљивих и нерастворљивих влакана, која су важна за здравље система за варење. Поспешују редовну столицу и стварање здравих бактерија у цревима.
Крушке чија је кора местимично црвена садрже и супстанце здраве за срце и крвне судове, док су у крушкама зелене боје лутеин и зеаксантин, који помажу очувању вида.
Имају мало калорија, пуно воде и влакана, па су добре за одржавање телесне тежине, а лако их је додати дијети јер их можете јести свеже, у колачима или чак сланим јелима с месом.
Извор: mondo.rs