Промоција књиге „Сигуран смер – водич кроз основна правила саобраћаја” у Зајечару

„Сигуран смер – водич кроз основна правила саобраћаја” назив је књиге аутора Ненада Јевтића и Удружења „Сигурне стазе”, која ће бити представљена у Зајечару.

Представљање књиге биће одржано у ОШ „Љубица Радосављевић Нада”, у Зајечару, у понедељак, 25. октобра, а почетак је у 17:00 часова.

Књига је намењена узрасту нижих разреда основне школе. У склопу промоције представници основних школа и предшколских установа на територији града Зјечара добиће бесплатне примерке за своје библиотеке.

Идеја коју заступа аутор књиге и удружење је увођење саобраћајног васпитања и образовања као наставног предмета јер стицање знања и формирање исправних ставова у вези безбедности саобраћаја представља квалитетан основ за даљу надоградњу код деце старијег узраста и одраслих, у овој области. На овај начин, постиже се унапређење нивоа безбедности саобраћаја, односно унапређење понашања учесника у саобраћају, а самим тим и смањење броја погинулих и повређених у саобраћајним незгодама.

Оно што пре свега недостаје у Србији је, системски и континуиран приступ у саобраћајном образовању и васпитању. Да нема системског приступа у побољшању и унапређењу саобраћајног васпитања и образовања говори и податак да у нашој земљи не постоји дефинисан план и програм наставе као ни уџбеник посвећен овој теми.

Ова књига представља мали корак ка постављеном циљу, безбедном саобраћају, и производ је различитих искустава, проучавања основа психологије и начина на који се правила саобраћаја уче у другим државама, као и упоредног законодавства (прописа других држава). Узор је потражен у приручницима за учење правила саобраћаја из развијених држава, у којима је број фаталних саобраћајних незгода доведен у прихватљиве оквире.

У склопу промоције биће представљене и две мобилне и веб ГИС апликације (pristupacnostbor.com, mobilitybor.com) посвећене урбаној мобилности особама са инвалидитетом на територији града Бора. Ово су прве апликације овакве врсте на територији југоисточне Европе.