Представници Удружења „Друштво Рома” у Зајечару задовољни су постигнутим резултатима у 2022. години

Представници Удружења „Друштво Рома” у Зајечару задовољни су постигнутим резултатима у 2022. години

У просторијама Удружења „Друштво Рома” у Зајечару одржана је конференција за медије поводом завршетка 2022. године, а било је речи и о плановима за даљи рад у наредној години који ће обухватити целокупну ромску заједницу и њихов положај на локалу.

Ова година је за Удружење „Друштво Рома” у Зајечару била једна од успешнијих година у којој су остварене многе сарадње са различитим актерима битним за инклузију ромске заједнице, рекао је Миљан Рашић, председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар.

Миљан Рашић – председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар

„Гледали смо да имамо изванредну сарадњу са свим донорима и свим актерима који су битни за инклузију Рома. Превасходно, гледали смо да постигнемо добру сарадњу са Средњошколским центром у Зајечару и захваљујући тој сарадњи имамо увек волонтере који су спремни да одговоре на све оно што је нама битно. Битна нам је сарадња и са институцијама и у плану нам је да сав тај труд прелијемо и на наредну годину. Остварене су сарадње и са министарствима, као што су Министарство здравља и Министарство за људска и мањинска права, као и сарадња са Кабинетом поверенице за заштиту равноправности са којом четири године имамо дивну сарадњу, а последње две године та сарадња је на највишем могућем нивоу. Настављамо да будемо ентузијастични и да се боримо да људи и из ромске и неромске заједнице имају подједнака права, да имају радна места, да пробамо да будемо ментори и да пружамо подршку у Центрима за социјални рад и у Националној служби за запошљавање са којом исто имамо изузетну сарадњу”, истакао је Рашић.

У Удружењу „Друштво Рома” у Зајечару спроведене су и редовне акције, радионице, као и подела школских ваучера и 250 новогодишњих пакетића за децу из социјално угрожених ромских породица и децу без родитељског старања.

Ивана Петковић Лозановић – финансијски саветник Удружења „Друштво Рома” Зајечар

„Можемо да се похвалимо успешном годином за нама. Током 2022. године успешно смо затворили све пројекте из 2021. који су били од Министарства за људска и мањинска права и Swiss PRO. Добили смо захвалницу за успешно спроведени пројекат ’Подршка подстандардним ромским насељима’, а касније током друге половине године остварили смо сарадњу са Националним демократским институтом, са ГИЗ-ом, спровели смо и пројекат Министарства здравља и негде су сви ти пројекти успешно кренули са реализацијом и биће пренесени и у 2023. годину. Можемо се похвалити и спровођењем јавних радова где смо имали три лица са НСЗ-а, ради се о лицима са инвалидитетом која су код нас провела четири месеца и дали смо им пуну подршку и шансу да буду део нашег тима”, рекла је Ивана Петковић Лозановић, финансијски саветник Удружења „Друштво Рома” Зајечар.

Такође, кроз пројекте овог Удружења заступљени су највише млади људи.

Татијана Марикановић – пројектна сарадница у Удружењу „Друштво Рома” Зајечар

„Остварили смо сарадњу са ГИЗ-ом у оквиру пројекта ’Перспективе младих у руралним срединама у Србији’, а у оквиру тог пројекта организовали смо јесењи камп за младе који је одржан у октобру у Спортско-рекреативном центру Дојкинци. Позив је био отворен за све младе људе који живе на територији источне Србије, али највише је било пријављених са територије градова Зајечара и Бора. Провели смо шест дана на Старој планини где смо реализовали радионице на тему лидерства, тимског рада и менталног здравља. У оквиру тог кампа горућа тема је била ментално здравље, које је крајње нарушено код омладине у Србији. Обележили смо и Светски дан борбе против ХИВ-а када смо одржали уличну акцију у Средњошколском центру у Зајечару, у којој је учествовало десетак наших волонтера”, наглашава Татијана Марикановић, пројектна сарадница у Удружењу „Друштво Рома” Зајечар.

Представници Удружења „Друштво Рома” у Зајечару задовољни су постигнутим резултатима у 2022. години

Што се тиче наредних пројеката, у 2023. години биће обележен Светски дан Рома – 8. априла, а биће спроведена реализација и пет мини пројеката који су осмислили млади људи, кажу у овом Удружењу.