Православни верници славе Петровдан – празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу

Петровдан

Српска православна црква слави 12. јула Петровдан. Овај празник посвећен је светим апостолима Петру и Павлу.

На Петровдан завршава се и петровски пост.

Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први је од ученика изразио непоколебљиву веру у Христа. Као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији. Сматра се писцем две посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле најпре је био фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Пошао је за учењем сина божијег и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве.

За овај празник везују се бројни обичаји.

На Петровдан се ништа не ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола.

Према веровању на овај дан треба стоку прскати водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Један од обичаја код Срба у Војводини је да се до Петровдана нису смеле сећи јабуке ножем, нити се смело јабукама лоптати, или пак ударати једну о другу јабуку, јер према предању ако се то чини, падаће крупан град и уништити усеве.

Понегде у јужном Банату на Петровдан ујутру разносе се јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење.

Обичај је да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову “петровача”.

Празновање Петровдана негде започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишуће некадашње прогоне хришћана.

Такође, према веровању, један од укућана уочи Петровдана убере по један цвет петровца за сваког у кући. Сваки цвет намени се по једном укућанину, те их пободе у земљу на место где их нико неће дирати. На сам дан празника, док још нико од укућана није устао, домаћин одлази да погледа цветове – онај укућанин чији цвет стоји право биће здрав, коме је клонуо биће болешљив, а ако је некоме увенуо, тај ће умрети.

Постоји и веровање да на овај дан Свети Петар дели деци јабуке на оном свету, па се верује да пре Петровдана не треба јести ово воће. Многе мајке, које су изгубиле децу, раније нису јеле јабуке пре овог празника јер су се бојале да њихово дете због тога не добије јабуку на оном свету.

Петровдан многе српске породице славе као крсну славу.