Потписано писмо намере за успостављање побратимских односа између града Бора и кинеског града Лонгјана

Фото: Град Бор

У Градској управи Бор уприличен је пријем за делегацију кинеског града Лонгјана.

Том приликом потписано је Писмо намере за успостављање побратимских односа између града Бора и града Лонгјана из провинције Фуђијан у Народној Републици Кини.

Градоначелник Бора Александар Миликић и заменик градоначелника кинеског града Лонгјан у округу Шангханг – провинција Фуђијан Ђен Хонгкун потписали су Писмо о намерама о успостављању пријатељских односа између два града у присуству делегације „Зиђин Мајнинг Групе“, која је своју рударску делатност и започела у граду Лонгјан, где је пре тридесет година, 1993. године, отворила свој први рудник бакра и злата „Зиђиншан“.

„Изузетно ми је драго што наш Бор наставља добру сарадњу са Народном Републиком Кином. Потписивањем писма намере са представницима кинеског града Лонгјанга учврстићемо како пријатељску, тако и све остале видове сарадње, попут економске, културне, спортске. Заједно ћемо градити историју добрих односа али и развијати рударство на овим просторима. Компанија ‘Зиђин’ данас је једна од важних стратешких партнера Републике Србије, али и града Бора, која је у последњих пет година показала врло висок ниво друштвене одговорности, да брине о људима, екологији али и о запосленима који раде у компанији“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

„Драго ми је што се срећемо у вашем лепом граду и захваљујем се на најлепшим речима о српско-кинеском челичном пријатељству, које ће након повезивања Бора и Лонгјана бити још јаче. Сарадњу ћемо у будућности развијати у области индуструје, инфраструктуре, науке и технолошког развоја, али и културолошке размене. У Кини постоји изрека да је срећа када вам пријатељи долазе у кућу, тако да очекујемо да нам ускоро узвратите посету“, поручио је Ђен Хонгкун.

Иницијатива о братимљењу између два града покренута је још 2019. године, а овим потписом озваничен је наставак сарадње између два града.