Почео осми „Међународни инклузивни фестивал – „Арт зона за све“ у Зајечару

Фото: "Дечији центар" Зајечар

У Зајечару је почео осми „Међународни инклузивни фестивал – „Арт зона за све“.

У току дана, пристигле су екипе из Ријеке (плесни колектив „Магија“) , Скопља (плесни студио „Еурека“) , Тузле ( Центар „Кораци наде“), Руме (Градско позориште Рума) и Видина (Фондација подкрепа за реализација).

Фестивал је отворио Саша Стефановић, директор МОДСА (Мреже организације за децу Србије).

Програм је започео представљањем програма „Музика наде“ (Music Art Project из Београда), чиме је „Дечији центар“ Зајечар подржао њихову кампању „Буди и ти део наде“.

Додељене су награде на конкурсу за стрип причу „Шта је оно што нам треба“ који је расписао „Дечији центар“ Зајечар на тему дечијих права. Уследила је представа „Несрећна Кафина“, Градског позоришта Рума. Балетски студио „Еурека“ из Скопља пренео је део магичне представе „Сећања“, у којојој је на премијери у децембру играло око 300 балерина. Шостаковичевом „Тужном песмом“ на виолини освојила је публику Вида Матић ученица петог разреда музичке школе „Стеван Мокрањац“.

На крају су на опште одушевљење сви заиграли банаћанско и ужичко коло уз ученике четвртог разреда ОШ „Љуба Нешић“ Зајечар. Фестивал је настављен у ШОСО „Јелена Мајсторовић“, радионицама, представом „Несрећна Кафина“ и креативним причањем прича гошће Славице Вучетић – глумице Позоришта младих у Новом Саду.

Вечерас се програм наставља у 19:00 сати на Тргу ослобођења.

Подршку за реализацију фестивала пружили су Реконструкција Женски фонд, Министарство културе, ЕУ у Србији, Uni Credit банка и Соларина.