Почела Кинеска нова година у знаку Воденог тигра

Кинеска нова година

На преласку из јануара у фебруар, Кинези су дочекали Нову годину, која је према њиховом хороскопу у знаку Воденог тигра.

Кинеска нова година или „Празник пролећа“ најзначајнији је традиционални кинески празник.

Лунарна 2022. година биће у знаку Воденог Тигра, што значи да ће вода као елемент ублажити и донети мекшу црту великом Тигру.

Ова година ће бити динамична и могу да се очекују важне промене.

Водели тигар, подразумева годину повећаних амбиција, покретачку енергију, снагу и домишљатост.

За Кинеску Нову годину, везују се и разни обичаји.

Према традицији, пре Кинеске Нове године очистите целу кућу и баците непотребне ствари које заузимају простор и црпе енергију. На дан Кинеске Нове године ништа се не чисти и не брише, јер се верује да чишћењем на овај дан може да се помете срећа.

Ствари у кући треба истаћи у црвеној, наранџастој или жутој боји. Такође и дом се кити украсима у овим бојама, јер те боје доносе срећу, оптимизам и добру енергију.

Породице за Нову годину у Кини украшавају дом украсима од сеченог црвеног папира. Најчешће су то украси у облику речи „фу“ што значи срећа, али и украси у облику знака у којој је година која се дочекује, а то је тигар.

Према веровању, у југоисточни део дома треба да се стави нека биљка која привлачи новац, а у стаклену посуду треба да се ставе кованице и да се ставе у тај угао.

Обичај је да се у поноћ прави „застава жеља“, а правоугаоном папиру напишу се 9 жеља за годину која долази и лист се окачи на дрво у дворишту или напољу. Верује се да што брже ветар однесе „заставу жеља“ до неба, да ће се оне што пре остварити.

За овај празник на трпези треба имати „срећне“ плодове, односно симболично воће. Поморанџе симболизују злато, грожђе добитак, ананас бескрајан просперитет, а лимун заштита од негативних вибрација.

На столу треба да се нађе и тањир са осам врсти грицкалица. Најчешће су то кикирики, ораси, бадеми и суво воће.

Паљење тамјана, жалфије и шафрана уз звуке тибетанског звона верује се да чисти дом од негативне енергије.

На дан Кинеске Нове године сваки дом треба да има цвеће које цвета. Најчешће је то бамбус – биљка која означава флексибилност, напредак и равнотежу.