Почела 56. „Гитаријада” у Зајечару

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Најстарији фестивал рок музике у Европи, 56. „Зајечарска Гитаријада” почела је вечерас и трајаће до суботе, 26. августа 2023.

Свечано отварање 56. Гитаријаде одржано је на археолошком локалитету Феликс Ромулијани, код Зајечара. Овом приликом је градоначелник Зајечара Бошко Ничић предао кључ града у облику гитаре овогодишњем роконачелнику Гитаријаде Марку Мендози, славном бас гитаристи група „Whitesnake“, „Soul SirkUS“, „Lynch Mob“, „The Dead Daisies“, „Thin Lizzy“.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Марко Мендоза је први пут у Зајечару, а како је истакао одушевила га је љубазност и пријатељско расположење домаћина.

Марко Мендоза – роконачелник 56. „Гитаријаде” у Зајечару

„Најлепше ствари се дешавају, када најмање очекујете да се десе. Оно што је мени велика част јесте што сам позван овде на најстарију рок манифестацију и морам да признам да о Србији нисам знао много. За мене је благослов да се бавим музиком, али мислим да многи људи имају ту привилегију да се баве музиком и треба да се баве музиком. Велика је част што сте ме позвали и прихватили овде. Хвала вам много!“ казао је Мендоза.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић подсетио је присутне да му је идеју за кључеве града роконачелнику дао Бора Ђорђевић.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Ову идеју за уручивање кључева града дао ми је Бора Ђорђевић и мени је велика част што кључеве града уручујем Марку Мендози. Мени је част што сам га упознао, јер је он један диван и скроман човек. Такви су само велики уметници“ нагласио је Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Приказан је и филм о Гитаријади, аутора новинара Душана Војводића. Победник прве Гитаријаде био је зајечарски састав „Половине срца“.

Такође, директорка радија „Београд 202“ Снежана Гајић уручила је поклон градоначелнику Зајечара Бошку Ничићу.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Свечаном уручењу кључева претходио је пријем за овогодишњег роконачелника у Градској управи Зајечар.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

На зајечарској Краљевици уследило је прво полуфинално вече, а затим и наступ добро познатих група у ревијалном делу (прошлогодишњи победници „Direct Drive“, затим „Деца лоших музичара“ „YU група“, „Електрични оргазам“).

Зоран Живковић – „Деца коших музичара”

„Све ове ствари почињу да личе једна на другу. Ми идемо мало свирамо и по фестивалима, волимо клупске свирке посебно, али оно у задње време имамо доста позива за фестивале. Тешко нам је да нађемо инспирацију да направимо неке песме, али се дешава. Ове наступе радимо већ рутински, искрено. Мислим, сад све зависи оно од расположења, али углавном је океј”, рекао је Зоран Живковић Жика, из бенда „Деца лоших музичара”.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Пре овог наступа, група „Деца лоших музичара“ наступила је на Гитаријади 1998. године.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

„YU група“ подигла је публику на ноге и својим добро познатим хитовима „Одлазим“, „Дунавом“, „Од злата јабука“, „Опасно те волим“, „Чудна шума“ и многим другим загрејала атмосферу на 56. Зајечарској Гитаријади.

Драги Јелић – „YU grupa”

„Гитаријада је нека врста сајма где треба пружити могућност младим бендовима, јер је то одскочна даска за даље свирање. Лепе успомене везују нас за Зајечар. Свирање на Гитаријади је привилегија, једно несвакидашње осећање, јер су на овој најстаријој рок манифестацији многи бендови почели, а и ми смо“ рекао је Драги Јелић, „YU група“.

Жика Јелић – „YU grupa”

„Једино место где млади могу да дођу и да покажу шта знају, колико умеју, а то је Гитаријада у Зајечару“ поручио је Жика Јелић, „YU група“.

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

На самом крају прве вечери 56. Гитаријаде у Зајечару, наступио је „Електрични оргазам“, а присутни су уживали у песмама „Конобар“, „Доколица“, „Одело“, „Како бубањ каже“… „Електрични оргазам“ је више пута наступио пред зајечарском публиком, а овдашња рок публика увек их дочека изнова громогласним аплаузом и овацијама.

 

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Почела 56. „Зајечарска Гитаријада”

Продаја улазница за 56. Зајечарску Гитаријаду почела је на Тргу ослобођења, од 12:00 до 20:00 сати, као и на билетарници зајечарског позоришта, где је карту могуће купити од 12:00 до 17:00 сати. Куповина карата на поменутим локацијама, биће могућа до 26. августа, када се 56. Гитаријада завршава. Карте се могу купити и на пунктовима за продају, на улазу у простор Гитаријаде, сваког дана, од 19:00 до 23:00 сата. Цена улазница је 1.200 динара за сва три дана трајања манифестације. Дневних улазница нема. За основце и средњошколце бесплатан је улаз уз ђачку књижицу.