Победник пливања за Богојављенски часни крст у Зајечару – Владимир Боновић (ФОТО + ВИДЕО)

У Зајечару је на Богојављење одржано традиционално девето пливање за Часни крст, на Црном Тимоку на Поповој плажи. Победник је Зајечарац Владимир Боновић.

Златник и победнички плашт победнику уручио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а трофејни позлаћени Часни крст уручио је Епископ тимочки господин Иларион.

На деветом Богојављенском пливању за Часни крст у Зајечару учествовало је 14 такмичара, а пливало се на 30 метара што симболизује број година живота Исуса Христа колико је имао када се крстио.

„Ми се налазимо у духовној борби и духовном рату и то нас прати и пратиће нас до краја света и века. Борба и рат за истину и правду Божју и за слободу. Ми смо данас присуствовали једној борби, витешкој, за Часни крст и славу Божју, а један је добио и посебно одличје, брат наш Владимир Боновић из Зајечара. Такође, и сви остали учесници су од Бога благословени, у овај дан када су небеса отворена. Сви ви, браћо и сестре, учесници ове литије, да будете благословени са вашим укућанима. Нека нам свима буде на здравље, на радост и спасење. Бог се јави на многе године!“ поручио је Епископ тимочки господин Иларион.

Владимиру Боновићу, који је први у Зајечару допливао до Часног крста, ово није прво учешће на Богојављенском пливању.

„Учествовао сам пре три године исто овде, сада сам победио. Захвалио бих се свима што нам је било омогућено да пливамо“, рекао је Боновић.

У пливању за Часни крст у Зајечару, осим Владимира Боновића, такмичили су се и Александар Миливојевић, Никола Банковић, Александар Николић, Никола Миленковић, Немања Трифуновић, Милан Лазукић, Илија Јефтић, Стефан Жикић, Немања Цветковић, Предраг Вукићевић, Павле Михаиловић, Иван Живадиновић и Немања Веселиновић из Зајечара.

Пливању је претходила Света Литургија Светог Јована Златоустог у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, као и велико водоосвећење у порти зајечарске цркве.

Након великог водоосвећења, одржана је свечана литија, која се кретала од Саборне цркве кроз центар Зајечара до Попове плаже.