Тимочка КрајинаЗајечарПете фестивалске вечери 32. „Дана Зорана Радмиловића” изведена представа „Госпођица”

Пете фестивалске вечери 32. „Дана Зорана Радмиловића” изведена представа „Госпођица”

Пете фестивалске вечери 32. „Дана Зорана Радмиловића” изведена представа „Госпођица”

Пете фестивалске вечери 32. „Дана Зорана Радмиловића” зајечарској публици представило се Народно позориште Републике Српске Бања Лука представом „Госпођица”, коју је према делу Иве Андрића и драматизацији Вање Ејдус, режирала и адаптирала Ђурђа Тешић.

„Госпођица” подсећа на данашње време, које тлачи свакога, у коме нема савести, у коме свако граби и сналази се само за себе, у коме је новац постао божанство.

Лик Рајке Радаковић Госпођице у овој представи савршено је оживела првакиња Народног позоришта Републике Српске, Слађана Зрнић, коју је жири наградио наградом „Зоранов брк” за сјајну бравуру.

„У току рада на представи нисмо имали нека очекивања и мислим да је баш због тога представа и успела. Имали смо само очекивање да испричамо причу која је комплексна, из романа који је толико занимљив, и да то пренсемо публици. Такође, имали смо задатак да увек имамо добру пробу и да уживамо док радимо. Без тога представа не би била прецизна, јер она просто захтева да се буде изузетно концентрисан. Ипак, најлепше од свега је како је реаговала публика и то је оно што нам даје подстрек да будемо све бољи. Сигурни смо да смо на добром путу и да ће се ова представа још дуго играти. Свим глумцима је изазов да буду на неком глумачком фестивалу, па тако и на овом у Зајечару. Награда ’Зоранов брк’ је веома важна награда која обавезује, и ја вама не могу сада да опишем како се осећам. Иако сам ја добила ову престижну награду за глумца вечери, морам рећи да она припада целом ансамблу. Јер ’Госпођица’ није изграђена само од мене него од свих глумаца који стварају ту причу. Тако да верујем да све моје колеге доживљавају ову награду као своју”, рекла је глумица Слађана Зрнић.

Део ове велике приче о страсти и пропасти, о несрећним, усамљеним и превареним људима, била је и глумица Белинда Стијак.

„Било је тешко , захтевно и узбудљиво, али ми смо уживали радећи овај комад. Редитељка Ђурђа Тешић дала нам је слободу да маштамо, да размишљамо, да будемо укључени максимално. Тако смо ми у току целог процеса стварања представе могли да предлажемо, додајемо, истражујемо, што је добитна комбинација”, казала је на округлом столу критике Белинда Стијак.

У комаду смо гледали и младог глумца, још увек академца, Павла Павића, који у представи игра, свира, глуми.

„Док смо радили комад осећао сам се као у кругу породице. Моје колеге су ме подржале и ја могу само речи хвале да кажем. И директорка позоришта ме је подржала што ми јако важно. Сигуран сам да ће овај комад имати дуг живот”, рекао је глумац Павле Павић.

Према речима глумице Сњежане Мишић није било лако изнети три лика на сцени, али је зато изазов био већи.

„Занимљиво је било за глумца да има више различитих задатака у неком кратком периоду. Били су то брзи прелази, јак интензитет. У току игре и није био неки напор јер је концентрација била увек на високом нивоу. Ова представа, бар мени, захтева неку специфичну врсту концентрације. Са друге стране и није било тешко изнети комад јер је тешко нешто што је наметнуто, а не оно у чему истински уживате, као што смо ми уживали док смо стварали ’Госпођицу’”, истакла је глумица Сњежана Мишић.

Различите ликове у периоду од неких тридесетак година, који су утицали на „Госпођицу” и њено обликовање оживели су поред поменутих глумаца и Наташа Иванчевић, Бојан Колопић и Данило Керкез. Прича коју су испричали била је пропраћена музиком композитора Владимира Пејаковића. Сценографију је урадила Драгана Пурковић Мацан, док је за костиме била задужена Ивана Ристић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб