Није добро ако вам је повишен холестерол, а ево које намирнице у том случају треба једете, шта да избегавате…
Уколико вам је холестерол повишен, вероватно се питате које навике треба да промените како бисте га вратили у нормалу.
Гастроентеролог др Рашини Раџ саветује да максимално смањите унос засићених масти, попут црвеног меса, и да избегавате транс масти што више можете.
Помоћи ће и да уносите више протеина, попут крављег млека, и растворљивих влакана. Ова влакна која се налазе у овасу, прокељу и црном пасуљу, снижавају апсорпцију холестерола у крвотоку. Гастроентеролог саветује да уносите између пет и десет грама ових влакана дневно.
И омега-3 масне киселине могу да буду од помоћи — иако немају директан утицај на холестерол, добре су за срце.
А када је реч о животном стилу, доктор саветује скидање вишка килограма, редовне физичке активности (по 30 минута дневно пет дана у недељи).
С обзиром да све то понекад није довољно, важно је да се консултујете са лекаром о томе да ли су вам потребни лекови.
Када је реч о јајима, која су добила негативну репутацију због холестерола, гастроентеролог каже да тип холестерола који се налази у овој намирници није разлог за бригу. Другим речима, ако волите јаја, а имате повишен холстерол, сасвим је у реду да их понекад једете. Уосталом, јаја садрже доста витамина, минерала и скоро шест грама протеина.
Наравно, све то није изговор нити разлог да претерујете у конзумирању јаја — у свему треба имати меру, каже доктор.
У вези са тим да треба повећати унос влакана, доктор каже да је свестан да управо влакна многима стварају гасове и доводе до надутости, али др Раџ истиче да је трик у томе да почнете полако.
Дајте телу времена да се навикне на влакна, па онда полако повећавајте количину коју уносите.
Извор: mondo.rs