Отворена изложба слика „Ми“ ауторке Данице Карић у Радул-беговом конаку у Зајечару

У оквиру пратећег програма 33. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“, у Радул беговом конаку у Зајечару отворена је изложба слика „Ми“, ауторке Данице Карић.

У Зајечару је овом приликом представљено девет слика, рађене уљаном кредом и уљем.

„Слике сам старала у периоду од пет година, још пре десетак година и никад их нигде нисам изложила, јер су другачије од мог стила који сликам. Некако ми је ово дошло као нека жеља за моју будућност. Цела прича је о томе да неко призива то нешто што жели кроз слику. На сликама је представљена породица, ту је пар који се тек заљубљује, па упознаје, па се остварују као родитељи. Цела суштина јесте породица која је представљена на овим сликама. Све што сам сањала остварило се. Све ово радим из душе, из неке љубави и настављам да сликам, али у различитим стиловима“, казала је Даница Карић, ауторка изложбе.

Формални носиоци садржаја сведени су на топли колорит и обле линије. Овај ликовни гест преноси не само уметничку већ и духовну поруку: људско биће не сме бити сведено на сопство, већ је створено са мисијом да се даље повезује све док не осети мир приближавајући се целини којој осећа да припада.

Даница Карић је мултимедијална уметница и филантроп, позната по својим разноликим уметничким достигнућима у музици, писању и визуелној уметности. Дипломирала је драму и позоришне студије на универзитету Ројал Холовеј у Лондону, а магистрирала креативно писање на Метрополитан универзитету у Лондону. Дана је започела музичку каријеру са тринаест година и од тада је издала неколико запажених албума. Ауторка је бројних издања креативних књига и књига за децу на српском и енглеском језику. До сада је имала две самосталне изложбе својих слика, 2011 – „Љубав у 13 слика” у Галерији „Гварнеријус“ у Београду и у Куршумлији. Учествовала је и на две групне изложбе: фестивалу „Вирски” у Црној Гори 2015. године и УЛУС-овој изложби „Реконекција” у Београду 2019. године. Активно се бави хуманитарним радом, а председник је Фондације „Браћа Карић“ од 2012. године. Доцент је на Академији уметности у Београду. Дана наставља да доприноси уметности кроз своју разноврсну каријеру, која обухвата музику, књижевност и визуелно изражавање.

Такође, директору Народног позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару Владимиру Ђуричићу, Даница Карић уручила је орден Фондације „Браћа Карић“ за изузетан допринос српској култури.

Ова изложба ће за посетиоце бити отворена до 25. октобра 2024. у Радул Беговом конаку у Зајечару.