Тимочка КрајинаЗајечарОтварање изложбе и промоција каталога „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз...

Отварање изложбе и промоција каталога „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време” испред зајечарског Народног музеја 25. октобра

Народни музеј „Зајечар”

Отварање изложбе и промоција каталога „Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време” аутора Нине Погарчић, историчара уметности, вишег кустоса Народног музеја „Зајечар”, биће одржани испред зајечарског Народног музеја, у среду, 25. октобра 2023.

Почетак је у 12:00 часова.

Након отварања изложбе у Музеју ће бити представљена публикација – репрезентативан двојезичан каталог (на српском и енглеском) са преко 200 разгледница Зајечара које се чувају у Народном музеју „Зајечар”, Историјском архиву „Тимочка Крајина” Зајечар, Матичној библиотеци „Светозар Марковић” у Зајечару, као и у приватној колекцији Миодрага Вучковића.

Топографски мотиви на овим разгледницама приказују како је Зајечар током нешто више од једног века мењао свој лик, али и како су се упоредо са тим променама мењале и саме разгледнице, као носиоци информација о граду и времену. Представљена грађа представља јединствен узвор података о културном, историјском и друштвеном животу града Зајечара.

На отварању изложбе и промоцији каталога говориће: Вујадин Милошевић – директор Народног музеја „Зајечар”, Бора Димитријевић – археолог и председник Управног одбора Народног музеја „Зајечар”, Никола Милутиновић – историчар, сарадник у Историјском архиву „Тимочка Крајина” Зајечар, Марија Симоновић – историчар уметности у Позоришном музеју Зајечар и Нина Погарчић – аутор.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб