Тимочка КрајинаЗајечарОдржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023” (ФОТО + ВИДЕО)

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023” (ФОТО + ВИДЕО)

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

У оквиру прекограничног пројекта пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе за одрживи туризам” Центар за нематеријално културно наслеђе „Корени”, одржано је Међународно кулинарско такмичење у припремању производа традиционалне кухиње у Грљану код Зајечара, уз богат уметнички програм и уз учешће такмичара и посетилаца из Србије и Бугарске.

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Ова гастрономска манифестација одржана је у порти храма Свете Тројице у Грљану.

Златко Здравковић – свештеник

„Нека ова манифестација заживи и нека буде традиција у овом селу које то и заслужује. Имајући у виду да је на освештење храма у Грљану 1900. године овде присуствовао и краљ Александар и краљ Милан Обреновић, то говори колико је значајно било ово место у то време. У оно време доћи у тако мало место, била је велика част. Храм је обновљен 1965. године и после тога 2003. када се радила реконструкција крова и пре три године храм је коначно добио овај сјај. Захваљујући Периславу Дуцићу ова манифестација је вратила људе у порти храма”, казао је Златко Здравковић, свештеник.

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Манифестацију су заједно реализовали ЦНКН „Корени” из Зајечара и Удружење „Читалиште” из бугарског града Видин.

Перислав Дуцић – уметнички директор ЦНКН „Корени” Зајечар и координатор пројекта

„Циљ манифестације је унапређење туризма, кроз развој гастрономског туризма. Манифестација се организује како би се промовисала традиционална кухиња и гастрономија кроз развој гастрономског туризма прекограничног региона Видин–источна Србија, у циљу развоја одрживог туризма. Ово је једна од пројектних активности. Завршава се фестивалом рибе у Кошеву у Бугарској”, рекао је Перислав Дуцић, уметнички директор ЦНКН „Корени” Зајечар и координатор пројекта.

Силвана Сулејман – Удружење „Читалиште” из Видина (Бугарска)

„Овде смо да се такмичимо и да се дружимо на манифестацији коју смо организовали заједно са вашим ЦНКН ’Корени’. Представљена су српска и бугарска традиционална јела са аутентичним рецептима. Драго нам је што смо изложили у порти ове прекрасне цркве”, поручила је Силвана Сулејман, Удружење „Читалиште” из Видина (Бугарска).

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Учествовало је око двадесетак излагача и такмичара из Србије и Бугарске.

Драган Николић – излагач из Зајечара

„Породично смо држали пицерију, специјалитет су нам биле пице, а од пре неколико година увели смо и производе од меса. Такмичили смо се овде у прављењу ћевапа, а поред ћевапа, правили смо и пицу коју су посетиоци могли да пробају”, рекао је Драган Николић, учесник манифестације из Зајечара.

Ромил Тодоров Јорданов – излагач из Бугарске

„Изложили смо производе од меса, пилећа крилца имамо, а имамо и слатке ствари, од различитог воћа. Правимо стару храну коју смо научили од наших бака. Зато смо ово и организовали са партнерима из Зајечара, како бисте ви после дошли код нас у госте”, каже Ромил Тодоров Јорданов, излагач из Бугарске.

Леа Милосављевић – ученица Економско-трговинске школе у Зајечару

„Мој друг Јован из одељења такмичио се у прављењу ћевапа, а иначе смо са професорком изложили и разну храну карактеристичну за овај крај. Правили смо баклаве, салату, палачинке, проју и још много тога”, рекла је Леа Милосављевић, ученица Економско-трговинске школе у Зајечару.

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Овом приликом приређена је изложба производа традиционалног кулинарства са подучја Зајечара и Видина, припремани су производа традиционалног кулинарства и организовано је такмичење у припремању ћевапа, као производа који је карактеристичан за урбане кулинарске традиције источне Србије и северозападне Бугарске. Најукусније ћевапе спремио је власник ресторана „Ластино гнездо” из Доње Беле Реке Ратко Гринкић.

Ратко Гринкић – победник такмичења у припремању ћевапа

„Први пут сам овде и драго ми је што је ово овако квалитетно организовано и што има људи у оволиком броју. Иначе, учествовао сам и на сличним дешавањима, са мање или више успеха што је нормално, али ова награда ми је веома драга”, каже Гринкић.

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Највећу пажњу публике ипак је привукло такмичење у брзом конумирању ћевапа „Ко може више”. Победник овог такмичења Латин Ангелов из Видина (Бугарска) добио је плакету „Др Бађа” која је установљена у знак сећања на легендарног зајечарског лекара Др Ђорђа Бађевца, који је као врстан медицински стручњак, због свог односа са пацијентима и широм околином био познат као прави народни лекар, али и као велики гурман. Према причама, доктор Бађа једном приликом појео је 200 ћевапа.

Латин Ангелов – победник такмичења у брзом конзумирању ћевапа

„Ћевапчићи су много добри и на Балкану нема боље хране од српске, бугарске и румунске. Много ми значи ова награда, први пут се такмичим. Радујем се победи. Чуо сам да награда носи име по доктору који је појео једном приликом у кафани 200 ћевапа, то је заиста много. Међутим, драго ми је што сам први и што сам добио ову награду”, рекао је победник у једењу ћевапа Латин Ангелов из Видина (Бугарска).

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржано кулинарско такмичење „Укус традиције – Грљан 2023”

Одржан је и културно-уметнички програм уз учешће фолклорних ансамбала Центра за нематеријално културно наслеђе „Корени”, фолклорних група из Бугарске и дувачког оркестра „Тимочани”.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Зајечара. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,864ПратилацаЛајкуј
4,535ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб