Одржан фестивал „Дан вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

Одржан фестивал „Дан вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

Јединствена манифестација посвећена вину, која се организује поводом бербе грожђа, „Дан вина и лепог расположења” одржан је у близини Неготина, на Рајачким пивницама. Манифестација која спаја традицију са модерним, већ неколико година у селу са каменим кућицама у којима станују само вина окупља истинске љубитеље одличног вина и доброг расположења.

Организатор фестивала је Удружење „Млади са Рајачких пивница” уз подршку пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам” и под покровитељством Општине Неготин. Удружење су основали млади из Рајца са намером да сачувају традицију производње вина управо у оригиналним винским подрумима – пивницама.

„Фестивал се одржава четврти пут. Намера нам је да одржимо континуитет и да покажемо како овде има младих који настављају традицију својих предака у производњи вина. Желимо да урадимо нешто важно на својој дедовини, да се наш глас чује. Хоћемо да наставимо оно што су наши преци започели, јер имамо дугу традицију и наше породице се већ 7-8 генерација баве производњом вина”, каже Јелена Загорац из Удружења „Млади са Рајачких пивница”.

Локални, као и други произвођачи из целе Неготинске крајине, нудили су на штандовима своја вина, припремљена од различитих врста грожђа, које су гости могли да дегустирају. Посетиоци су имали прилику и да погледају и купе и ручне радове локалних произвођача – накит, сувенире и друге рукотворине.

За добро расположење били су задужени музички извођачи који су допринели да ово несвакидашње место које оживљава прошлост добије и модерни звук праћен квалитетном музиком. На бини „Загорац” наступили су Метриц Лоунге, Развигор, Калем и Тараалx, док је на бини „Код Сабора” наступила Амира Медуњанин.

Сваке године организатори се труде да и музичари који наступају буду из њиховог краја, уз аутентичну главну звезду која се уклапа у несвакидашњи амбијент Рајачких пивница.

„Намера нам је да промовишемо туризам на Рајачким пивницама, као и да подржимо ауторе и локалне музичаре из целе Неготинске крајине”, каже Јелена Загорац.

Дегоржирање вина и ове године привукао је велики број заинтересованих посматрача. Дегоржирање је поступак у производњи пенушавих вина када се уклања талог накупљен у боци након процеса реферментације. То је најважнији корак у процесу производње пенушавих вина, јер се уклањањем талога добија бистро вино, спремно за конзумацију или паковање.

Фестивал „Дан вина и лепог расположења” обично се одржава током лета, а ове године организован је у јесен, будући да се на Рајцу управо завршавају инфраструктурни радови. У оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам”, који финансирају Европска унија и Влада Немачке, а спроводи ГИЗ, урађено је увођење струје, воде и канализације, као и обнова једног дела пивница, а биће уређене и стазе кроз комплекс пивница, као и амбијентално осветљење.