Тимочка КрајинаЗајечарОдиграна монодрама „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” поводом годишњице смрти Хајдук...

Одиграна монодрама „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” поводом годишњице смрти Хајдук Вељка Петровића

Одиграна монодрама „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” поводом годишњице смрти Хајдук Вељка Петровића

У оквиру „Зајечарског културног лета”, синоћ је на летњој сцени „Ненад Цигановић”, у препуном дворишту Позоришног музеја у Зајечару, поводом годишњице смрти Хајдук Вељка Петровића, одиграна монодрама „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња”, по тексту и режији Жељка Хубача, у извођењу глумице Наташе Петровић.

Пре представе, историчарка уметности Марија Симоновић подсетила је присутне да је Хајдук Вељко Петровић рођен у Леновцу код Зајечара, у богатој породици Петра Влаховића. У младости је био слуга и чобан. Са само 22 године постао је Хајдук након што је усмртио два Турчина који су му напали сестру.

Међутим поред личне храбрости имао је и преку нарав по којој је био подједнако познат, те је Совјет са њим имао честе неприлике. 1807. године постао је буљубаша и добио дозволу од Совјета да побуни Криви Вир и Црну Реку. Већ 1810. године одликован је Великом златном медаљом за храброст. 1811. године. постаје крајински војвода и бива упућен на Неготин.

У Неготину је погинуо око 20. јула 1813. године, бранећи град од далеко надмоћније турске војске. Дан и ноћ је обилазио шанчеве, храбрио своје војнике и поправљао рушевине од турских топова. Једно јутро, после двадесетак дана одбране, кад је наређивао оправке на малом шанцу, погодило га је топовско ђуле кроз сред плећа. Једва је могао да изговори само: „Држ!”. Пао је мртав на земљу. Његов брат Милутин га је увече закопао код неготинске цркве.

Чучук Стана је била његова друга жена која је одговарала његовој прекој нарави. Заједно су делили постељу, седло, кубуру, смишљали стратегију и борили се против Турака.

Причу о њеном животу још једном је маестрално дочарала глумица Наташа Петровић, што је публика наградила громогласним аплаузом.

Ова феноменална монодрама је недавно награђена на 21. Међународном позоришном фестивалу „Актер Европе 2023” који је одржан у Ресену, на Преспанском језеру, у Северној Македонији. Стручни жири прогласио је Наташу Петровић најбољом глумицом Фестивала. Осим у Македонији, „Чучук Стана” је гостовала у Солуну, у Грчкој, као и широм Србије.

Наташа је у свом обраћању након представе поделила са публиком успомену на свог колегу и пријатеља Предрага Грбића, недавно преминулог глумца зајечарског театра, коме је публика потом посветила громки аплауз.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб