Одељење за ванредне ситуације у Зајечару апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

Према подацима Одељења за ванредне ситуације у Зајечару од почетка фебруара ове године на територији Зајечарског управног округа забележено је 90 пожара на отвореном простору, док је за исти период у претходној 2023. години забележено 50 пожара.

Како би се спречило ширење пожара на отвореном, биће примењиване законима прописане мере, а укључен је и надзор надлежних инспекцијских служби.

Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Зајечару, апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.

„У 2024. години од почетка фебруара месеца примећен је велики број пожара на отвореном простору. На територији Републике Србије забележена су 1.492 пожара на отвореном, у односу за исти период 2023. када је било 226 пожара. На територији одговорности Зајечарског управног округа имали смо 90 пожара на отвореном простору, док је за исти период у претходној 2023. години забележено 50 пожара. То повлачи и увећан број ангажованости ватрогасних јединица, ватрогасаца-спасилаца, повећан број опреме и средстава да би се то сузбило. Све то смањује мобилност ватрогасних јединица, за друге интервенције, односно за друге ванредне догађаје. Подсетио бих још једном да Законом о заштити од пожара по члану 50. забрањено је свако спаљивање остатака, трња и смећа на отвореном простору, што је запрећено великим новчаним казнама. Напоменуо бих и да је појачан надзор инспекцијских служби”, поручио је Игор Димитријевић, начелник Одељење за ванредне ситуације у Зајечару.

Одељење за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара, док је за правна лица казна од 300.000 до милион динара.