Тимочка КрајинаЗајечарОдељење за ванредне ситуације у Зајечару: Апел грађанима да не спаљују траву...

Одељење за ванредне ситуације у Зајечару: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње у летњем периоду

Имајући у виду летњи период и високе температуре које погодују развоју настанка пожара на отвореном простору, Одељење за ванредне ситуације у Зајечару апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета.

Такође, сви они који се не придржавају Закона о заштити од пожара, којим је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, биће санкционисани.

„Апелујемо да се сви суграђани пазе од отвореног пламена током летњих месеци, да се придржавају Закона и наравно када примете пожар на отвореном простору да позову ватрогасце на број 193. За правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица до 50.000 динара“, истиче Игор Димитријевић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације у Зајечару.

Ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Одељење за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка, а све у циљу повећања безбедности грађана.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб