Тимочка КрајинаКњажевацОбележен век постојања Библиотеке у Минићеву

Обележен век постојања Библиотеке у Минићеву

Обележен век постојања Библиотеке у Минићеву

Поводом сто година Библиотеке у Минићеву, Народна библиотека „Његош” из Књажевца организовала је изложбу у сали месне заједнице Минићево. На свечаности је премијерно приказан и документарни филм, а члановима Библиотеке додељене су захвалнице и похвалнице.

Први стручни књижничар минићевске Библиотеке био је Драгиша Марјановић који је радио у периоду од 1971. до 1980. године.

„Библиотека Минићево је награђена ’77. године 3. наградом Србије у такмичењу сеоских библиотека, а 1980. по истом конкурсу добила је 1. награду на територији Србије”, рекао је Драгиша Марјановић, самостални књижничар.

Свечаности су присуствовали бројни гости и сарадници Библиотеке, као и представници локалне самоуправе и институција културе.

„Општина Књажевац увек пуну подршку пружа свим установама културе у нашој општини. Заиста, сто година постојања Библиотеке у Минићеву је значајан јубилеј који свима нама служи на понос, нарочито мештанима Минићева, мештанима околних села којима је ова библиотека често била стециште за окупљање, културно стваралаштво, интересовања младих. Увек их је ту окупљао исти циљ – да се просвете, стичу нова сазнања, да се културно изражавају кроз разне секције, литералне, песничке. Локална самоуправа увек ће пружати пуну подршку и Народној библиотеци ’Његош’ и њеном огранку у Минићеву”, рекао је Игор Стевановић, заменик председника СО Књажевац.

Минићевска библиотека најдуже је радила у згради бившег среског начелства из 1886. године, где се и данас налази. Од 1975. до 1988. налазила се у просторијама Дома културе, односно у Задружном дому и од 2002. до 2005. током реконструкције зграде Дома културе, у једној од учионица ОШ „Дубрава”. Библиотечко-информациона грађа Библиотеке у Минићеву смештена је на укупно 177 метара полица.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб