Тимочка КрајинаБор„НВО? Тебра, шта је то?” – нови пројекат „Тебризма”

„НВО? Тебра, шта је то?” – нови пројекат „Тебризма”

„НВО? Тебра, шта је то?” – нови пројекат „Тебризма”

Кренула је имплементација пројекта „НВО? Тебра, шта је то?” у оквиру програма „ЗИман-ов фонд за младе” који спроводи „Зајечарска иницијатива” у сарадњи са Националном задужбином за демократију.

Велики број младих веома често не разуме значење појмова као што су невладине организације, друштвена партиципација, инклузија, активизам, волонтеризам, као и многе друге термине који се односе на НВО (Невладине организације) сектор и из тог неразумевања често долази до стварања аверзије и одступања од било каквог учешћа у ономе што невладине организације стварају.

У Бору живи око 8.000 младих (према попису из 2011. године) од којих велики проценат није довољно информисано или пак није уопште информисано о самом појму невладиних организација или организација цивилног друштва, што указује на значај једног оваквог пројекта који има за циљ да прикупи додатне информације од стране младих, укаже на проблем постојања тренутне аверзије и приближи у већој мери НВО сектор и његов значај на локалу али и у целој земљи.

Неразумевање значаја НВО сектора и постојање аверзије, истиче пројект менаџер удружења Јован Јањић, умногоме отежава рад невладиних организација и уопште приступачност младима.

„Примарни циљ пројекта ’НВО? Тебра, шта је то?’ је да премости јаз у информацијама међу младима о виталној улози невладиних организација (НВО) у нашем друштву. Као менаџер пројекта, узбуђен сам што ћу предводити ову иницијативу засновану на истраживању, која ће понудити вредан увид у постојеће нивое свести међу младима о НВО сектору како нама тако и другим организацијама које се баве побољшањем положаја младих. Кроз пажљиво осмишљену анкету, проценићемо знање, перцепцију и разумевање младих у вези са невладиним организацијама и њиховим различитим доприносима друштвеном развоју. Ови подаци ће послужити као основа за развој даљих циљаних образовних активности и кампања подизања свести за ефикасно информисање и ангажовање младих појединаца како на локалном тако и на националном нивоу”, рекао је Јован Јањић, пројект менаџер пројекта „НВО? Тебра шта је то?”.

У наредна три месеца пројекта удружење „Тебризам” спровешће низ различитих активности којима ће указати на постојање тренутног проблема са којим се суочавају невладине организације. Кроз активности извршиће се различита истраживања, представити резултати тих истраживања, чути мишљење директно од стране младих анкетирањем на улици, представити искуства људи из НВО сектора, приказати различити позитивни примери рада у омладинском сектору, као и сумирати целокупан пројекат у оквиру округлог стола „Нови хероји улице!” на коме ће млади имати прилику да дискутују о дискутовали о потребама, препрекама и проблемима младих.

„Током овог пројекта, поред истраживачких активности у плану су и активности информисања младих о НВО сектору како бисмо потенцијално разбили постојеће предрасуде и неразумевања која постоје када су невладине организације и њихов рад у питању. У овом тромесечном пројекту планиране су махом активности мултимедијалног формата но сходно томе да је проблем којим се овај пројекат бави вишедеценијски проблем, ово није пројекат који ће решити то већ је само први корак ка решењу и ка разним новим активностима које ће надамо се приближити и створити адекватан однос између младих и невладиних организација”, додаје Јован Јањић.

О даљем току пројекта и постигнутим резултатима јавност ће моћи детаљније да сазна на друштвеним мрежама омладинског удружења „Тебризам” (Фејсбук, Инстаграм, ТикТок).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,868ПратилацаЛајкуј
4,520ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб