ВестиНе заваравајте се: Гел за суво прање руку вас не штити од...

Не заваравајте се: Гел за суво прање руку вас не штити од вируса

Жена користи антибактеријски гел за суво прање руку
Фото: Shutterstock, илустрација

Ако сте мислили да је довољно да оперете руке антибактеријским гелом за суво прање руку и тако се заштитите од вируса, преварили сте се.

Дефинитивно је боље да оперете руке антибактеријским гелом за суво прање него да их не оперете уопште, али знајте да вас он не штити превише од вируса и грипа.

Научници са Универзитета у Кјоту су утврдили да вирус који доспе на руке кијањем, рецимо, чак и два минута након прања руку овим средством остаје жив.

Волонтери који су учествовали у истраживању пустили су научнике да им на руке нанесу вирус грипа, а затим средством за суво прање руку трљали руке четири минута, не би ли се решили вируса. Као што смо рекли, и после два минута трљања руку, вирус је и даље био ту, а било је потребно четири минута да би нестао.

Стручњаци објашњавају да већина антибактеријских гелова за суво прање садржи неки облик алкохола и антибиотика — антибиотици убијају бактерије, али су бескорисни када је реч о вирусима. Алкохол, са друге стране, убија вирусе, али само у одређеним околностима.

Наиме, руке морају да буду потпуно суве да би алкохол деловао, а чињеница је да се вируси најчешће шире кроз капљице — када особа кија, кашље или прича, што умањује дејство гелова за суво прање руку.

Научници саветују да руке перете топлом водом и антибактеријским сапуном и да темељно трљате руке бар 30 секунди, како бисте убили вирус грипа.

С обзиром на то да нам ускоро стиже и хладније време када има и више вируса грипа, требало би да послушате овај савет.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб