На територији ПУ Зајечар све више учесника у саобраћају изгуби живот (ВИДЕО)

Припадници Управе саобраћајне полиције, током међународне акције појачане контроле саобраћаја на територији Републике Србије, од 6. до 12. децембра 2021. из саобраћаја су искључили 1.368 возача који су управљали возилима под дејством алкохола или психоактивних супстанци, док је због различитих прекршаја санкционисано укупно 10.688 возача.

На територији ПУ Зајечар све више учесника у саобраћају изгуби живот

У Зајечару постоји поражавајућа статистика и велики проблем што се тиче безбедности саобраћаја, поручио је Игор Велић, мастер инжењер саобраћаја.

Игор Велић — мастер инжењер саобраћаја

„У претходних пет година, у Зајечару се догодило преко 600 саобраћајних незгода, у којима је 28 суграђана изгубило живот, а преко 400 је задобило лакше или теже телесне повреде. Протеклих девет месеци, на подручју ПУ Зајечар догодило се око 240 незгода, у којима је 11 људи изгубило животе”, казао је Велић.

Саобраћајна несрећа између Звездана и Гамзиградске Бање

Инжењер саобраћаја, наставник саобраћајне групе предмета у Техничкој школи у Зајечару и судски вештак за саобраћај Горан Пујић истиче да се мора посматрати више фактора, од тога да ли се саобраћајне незгоде дешавају у насељеном месту или ван насеља, дању или ноћу, у зимским или летњим месецима.

Горан Пујић — инжењер саобраћаја, судски вештак за саобраћај

„Када говоримо на путевима ван насеља један од главних фактора због којих настају саобраћајне незгоде јесте брзина. У ноћним условима издвојио бих неосветљеност одређених категорија учесника у саобраћају, као што су бициклисти и трактори на првом месту. На путевима ван Зајечара имамо саобраћајнице које су првог Б реда и тамо где је добар коловоз на неки начин мотивишу возаче да се крећу брже што доводи до саобраћајних незгода са смртним исходом”, рекао је Пујић.

Саобраћајна незгода код села Грљан

Он додаје да Зајечар спада у категорију градова где је солидна употреба сигурносних појасева на предњим седиштима и дечије сигурносне заштитне опреме.

Саобраћајна незгода код Асфалтне базе у Зајечару

„Чак 90% и више од 90% Зајечараца употребљава сигурносне појасеве на предњим седиштима. Добар је проценат и употребе дечије сигурносне заштитне опреме”, наводи Пујић.

Агенција за безбедност саобраћаја реализује различите кампање с циљем да се пре свега младим учесницима у саобраћају, представе основни кораци које је потребно спровести у случају настанка саобраћајне незгоде.

На територији ПУ Зајечар све више учесника у саобраћају изгуби живот

Детаљније о узроцима саобраћајних незгода и статистичким подацима, можете погледати у видео прилогу: