На подручју Полицијске управе Зајечар забележен пад свих врста криминалитета и саобраћајних незгода

На подручју Полицијске управе Зајечар забележен пад свих врста криминалитета и саобраћајних незгода

На подручју Полицијске управе Зајечар, која под ингеренцијом има четири локалне самоуправе, забележен је пад свих врста криминалитета и саобраћајних незгода, истакнуто је на конференцији за медије у ПУ Зајечар.

Начелници Полицијске управе у Зајечару нагласили су да је у првих девет месеци ове, у односу на исти период прошле године да није било значајнијег нарушавања јавног реда и мира, а да је забележен пад свих врста криминалитета и саобраћајних прекршаја.

Игор Јевтић – начелник Полицијске управе Зајечар

„Што се тиче криминалитета у девет месеци текуће године, бележимо смањење извршених кривичних дела за 6,5 одсто, односно за 64 кривична дела мање у односу на исти период претходне године. Важно је напоменути да је велики број кривичних дела извршен од стране непознатих извршиоца, тако да предузимањем оперативно-тактичких мера и радњи допринели смо да нам проценат расветљавања тих кривичних дела буде 71%, што је изнад просека на нивоу Републике Србије”, истакао је Игор Јевтић, начелник Полицијске управе Зајечар.

Марио Здравковић – начелник Одељења полиције у Полицијској управи Зајечар

„Можемо константовати да је стање безбедности и јавног реда и мира стабилно, имамо умањење 5 одсто у погледу извршења прекршаја. Нисмо имали прекршаје по јавном реду и миру, где смо имали неко нарушавање јавног реда и мира у већем обиму. Углавном су то дрска и безобзирна понашања, на отвореном простору или у локалима”, поручио је Марио Здравковић, начелник Одељења полиције у Полицијској управи Зајечар.

Такође, до 15. октобра 2023. у 30 европских држава траје међународна полицијска акција под називом „Фокус на путу”. Акција је усмерена на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћење мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка коловоза.

Новица Радуловић – начелник Одељења саобраћајне полиције у Полицијској управи Зајечар

„Број саобраћајних незгода и број погинулих је у опадању, у односу на исти период прошле године за девет месеци. Број саобраћајних незгода је мањи за 3,9% односно мање од девет. Број погинулих је мање од пет лица, односно мање 62 одсто. Наша активност на ангажовању је у порасту у односу на исти период прошле године. Имамо укупан број санкционисаних прекршаја 1.460 више него прошле године, односно 15% више. Број откривених прекршаја по алкохолу за 44 више, односно 11,2%. Број прекршаја брзине за 1316 више, односно 43 одсто”, рекао је Новица Радуловић, начелник Одељења саобраћајне полиције у Полицијској управи Зајечар.

Саобраћајна полиција појачано ће контролисати и санкционисати употребу сигурносних појасева у возилу.