На 30. седници Градског већа у Бору усвојена одлука о додељивању бесповратне финансијске помоћи грађанима на основу конкурса о повећању енергетске ефикасности породичних кућа, станова и зграда

30. седница Градског већа града Бора

У Бору је одржана 30. седница Градског већа, на којој су усвојене три одлуке.

Већници су усвојили одлуку о додељивању бесповратне финансијске помоћи грађанима на основу конкурса о повећању енергетске ефикасности породичних кућа, станова и зграда, за замену столарије, уређење фасаде и крова и набавку топлотних пумпи и котлова за грејање. Потписивање уговора са грађанима који су прошли на конкурсу и извођачима радова очекује се до краја године.

Игор Јанковић – члан Градског већа у Бору

„Укупно 124 грађана ће добити бесповратна средства за 126 мера. На листи доминирају грађани који су аплицирали за програм за замену столарије, њих има 96. Заступљене су и све остале мере, али у много мањем обиму. Након доношења одлуке, предстоји израда појединачних решења сваком кориснику и онда ћемо моћи приступити потписивању тројног уговора између Града Бора, фирми које ће изводити радове и грађана“, поручио је Игор Јанковић, члан Градског већа у Бору.

Предвиђено је да радови буду завршени до 1. марта, али остаје могућност да се рокови продуже због временских услова.

30. седница Градског већа града Бора

Усвојена је и одлука о покретању јавне расправе о комуналним таксама, а према овој одлуци предвиђено је увећање комуналних такси за 15 одсто за део привреде који остварује приход већи од 50 милиона динара, односно за банке, кладионице и коцкарнице. За остале привредне субјекте цена се не мења.

Такође, усвојена је одлука о покретању јавне расправе о закупу земљишта у јавној својини, а цена закупа земљишта у јавној својини повећава се за два одсто и на тај начин биће иста, као и у 2020. години. Због подстицајних мера за превазилажење короне, цена је била умањена за два процента, тако да ће заузеће јавне површине са 48 динара, овом одлуком бити повећано на 49 динара.

Александар Миликић – градоначелник Бора

„Три предлога одлука које смо усвојили, између осталог две најбитније одлуке за наше суграђане јесу локалне комуналне таксе и Одлука о заузећу јавних површина које иду на јавну расправу. Оно што је добро и битно за наше суграђане што нисмо мењали цене када говоримо о локалним комуналним таксама, пре свега се односи на приватнике и предузетнике. Задржаће се цене из 2020. године осим у категорји предузећа која имају приход преко 50 милиона динара, а то су делатности којима се баве кладионице, коцкарнице и банке, Град је повећео таксе за 15 процената. Сагледали смо да кроз ову одлуку не оптеретимо мала и средња предузећа, да задржимо ниво из 2020. године и на тај начин поспешимо развој предузетништва на територији Бора, јер буџет града Бора не расте на основу намета пореза и доприноса већ на основу прихода од развоја индусрије у овом случају од рударења. Битно је још да је одлука о коришћењу јавних површина увећана само за два процента и то значи да је враћена на ниво из 2020. Тада смо због подстицајних мера за превазилажење короне, умањили цену за два процента. Тако да ће заузеће јавне површине са 48 динара овом одлуком бити повећано на 49 динара по метру квадратном. На овај начин када држимо стабилну политику пореза на територији града Бора водимо рачуна да директно не утичемо на привредну климу и амбијент самих предузећа која послују на територији града Бора, а тиме и не утичемо на такозвану локалну инфлацију кроз порезе и намете предузећа. Мислим да је ово политика стабилног развоја, подршке предузетништву, али исто тако кроз све мере запошљавања које спроводимо кроз програме самозапошљавања, прва шанса, јавни радови, стручна пракса, град Бор врло одговорно и темељно води рачуна о привредницима као једним од битних фактора за развој локалне самоуправе“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.