Ево доказаних благотворних својстава омиљеног зачина!
Оригано је биљка која се вековима користи да јела учини лепшим, јер им даје дозу пикантности и топлине.
Користи се свеж или сушен, у малим количинама, а има чак шест позитивних ефеката на организам.
Богат је антиоксидансима, који санирају штету коју ћелијама наносе слободни радикали. На тај начин штити организам од упалних процеса.
Уље оригана помаже организму да се избори са бројним штетним бактеријама.
Једна студија спроведена у Америци показала је и да зауставља стварање абнормалних ћелија и успорава њихов раст.
Осим бактерија, штити нас и од разних вируса, мада портал „Healthline” наводи да је ипак потребно још студија које би дефинитивно утврдиле ефикасност у борби против херпеса и норовируса.
Садржи супстанце које помажу у смањењу ризика од срчаних и аутоимуних болести.
Најбоље од свега? Оригано је веома лако додати у свакодневну исхрану, јер је широко доступан и неће вас много коштати, пошто је довољна и мала количина. Пробајте да га ставите на пицу, у разне сосеве, тестенину или салату.
Извор: mondo.rs