Међународни дан старијих особа обележен у Зајечару

Међународни дан старијих особа обележен у Зајечару

Црвени крст Зајечар, у Радул-беговом конаку, организовао је дружење са старијим лицима, предавање и уречење сертификата члановима Клуба „Златна јесен”, а све поводом 1. октобра – Међународног дана старијих особа.

Ове године Међународни дан старијих особа обележава се под слоганом „Старење с достојанством: Важност јачања система неге и подршке за старије особе широм света”.

Овај дан се обележава са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Присутнима се обратила председница Црвеног крста Зајечар Иванка Јовић.

Секретар Црвеног крст Зајечар, Владан Марковић направио је осврт на активности подршке старијима које се спроводе у сарадњи са градом Зајечаром, Црвеним крстом Србије, Центром за социјални рад Зајечар, Удружењем пензионера, Удружењем инвалида рада, Швајцарском агенцијом за развој кроз програм Народне кухиње, као и осврт на пројекте „Смањење дигиталног јаза”, програма „Психолошка прва помоћ” и иницијативе „Тањир по тањир”.

Владан Марковић – секретар Црвеног крста Зајечар

„Црвени крст Зајечар већ годинама уназад обележава Међународни дан старијих особа, то је једна прилика да видимо на које све то начине смо пружили помоћ старијима. Ми кроз разне активности, у сарадњи са нашим партнерима, пружамо подршку старијима током целе године. Најважније је помоћ кроз програм Народне кухиње, где 105 старијих лица на селу добија оброк. Реализовали смо и програм ’Дигитална укљученост старијих’  са Швајцарском агенцијом за развој, као и програме ’Психолошка прва помоћ’ и иницијативе ’Тањир по тањир’”, казао је Марковић.

Догађај је завршен свечаном доделом сертификата члановима клуба „Златна јесен” који су прошли обуку из Психолошке прве помоћи, коју је одржала инструктора Марија Марковић.